Twee betrokkenen bij de kunstroof in Rotterdam in oktober vorig jaar zijn door een rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel.

De daders zijn 29-jarige Radu Dogaru en de 25-jarige Eugen Darie Beide Roemenen hebben bekend en konden daardoor rekenen op strafvermindering. Justitie had eerder deze maand achttien jaar cel geëist.

In de nacht van 16 op 17 oktober 2012 werd door Radu Dogaru. ingebroken in de Rotterdamse Kunsthal. Zeven schilderijen van onder meer Picasso en Matisse werden gestolen. Eugen Darie zorgde ervoor dat de ontvreemde werken naar Roemenië werden gebracht.

Darie gaat in beroep tegen de uitspraak. Volgens zijn advocaat is de rol van Darie beduidend kleiner dan die van Dogaru en moet hij daarom anders beoordeeld worden. 

"Ik weet wel dat het volgens de wet in beide gevallen valt onder diefstal, maar toch wil ik proberen de rechter ervan te overtuigen dat Darie minder straf moet krijgen", zei hij. Darie heeft tegenover de rechter altijd verklaard geen idee te hebben van wat hij in feite vervoerde.

Moeder

In het proces staan nog vier verdachten voor de rechter, onder wie de moeder van Radu Dogaru, maar die zaken zijn uitgesteld tot december.

De gestolen werken zijn nooit teruggevonden. De moeder van Dogaru zei tegen de aanklagers de werken te hebben verbrand, maar trok die verklaring later in. In haar oven werden asresten gevonden, mogelijk van drie van de gestolen schilderijen.

De zaak naar de grootscheepse kunstroof liep herhaaldelijk vertraging op. Een aantal zittingen werd uitgesteld vanwege vormfouten en ontevredenheid van advocaten over het onderzoek. 

Reactie Kunsthal

De Kunsthal vindt het goed dat de verdachten zijn veroordeeld en dat er duidelijkheid is over hoogte van de straf. ''Voor ons is een hoofdstuk afgesloten en we richten ons op de toekomst.''

Overzicht: Gebeurtenissen na de kunstroof