Een 21-jarige Nederlander zit al bijna drie jaar in een Turkse cel te wachten op uitlevering naar Nederland.

De Turkse regering neemt daar maar geen beslissing over, schrijven de man en zijn advocaat in een brief aan Turkse media.

Volgens Turkse kranten werd de Iraaks-Nederlandse Jamal Sahami in februari 2011 opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Hij was toen 19 jaar oud. Nederland zocht hem omdat hij op 17-jarige leeftijd een gewapende overval en creditcardfraude zou hebben gepleegd.

Een maand na de arrestatie besliste een rechter in Istanbul dat Sahami kon worden uitgeleverd. Sinds augustus 2011 liggen de papieren daarvoor bij het Turkse ministerie van Justitie. Maar dat heeft 27 maanden later nog altijd geen besluit genomen, stellen Sahami en zijn advocaat.

Ministerie

Nederland heeft inderdaad om de uitlevering van de man gevraagd, meldde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdat het zo lang duurde is Turkije een aantal keer herinnerd aan het verzoek.

Onlangs besloot Nederland het verzoek in te trekken, omdat de man inmiddels langer in uitleveringsdetentie zit dan dat een eventuele straf in Nederland zou zijn als hij schuldig zou worden bevonden. Het ministerie ''verwacht dat de man spoedig vrij zal komen''.

Minderjarig

Sahami wil naar Nederland. Hij wijst erop dat hij minderjarig was toen hij de wet overtrad. Hij denkt dat hij waarschijnlijk een korte straf zou hebben gekregen. ''Ik was ook niet op de vlucht. Ik werd gearresteerd toen ik wilde terugkeren naar mijn land'', schrijft hij.