Joseph M. komt nooit meer vrij omdat hij in Rwanda in april 1994 oorlogsmisdaden heeft gepleegd. De Hoge Raad heeft de levenslange straf die het gerechtshof hem eerder oplegde, dinsdag bevestigd.

M. is veroordeeld voor gruwelijke misdrijven. Zo stopte hij bij een wegversperring een ambulance en gaf de opdracht tot het vermoorden van inzittenden.

Ook speelde hij een actieve rol bij de aanval op een complex waarbij Tutsi's werden afgeslacht en verwond.

Tijdens de slachtpartij in het complex van de zevendedagsadventisten werden vele honderden, zo niet duizenden, mensen gedood. Ze werden met knuppels, machettes en vuurwapens uitgemoord. Ook bedreigde hij andere mensen met de dood.

Tutsivluchtelingen

M. heeft altijd ontkend dat hij iets met de misdaden te maken heeft gehad. Het hof houdt hem verantwoordelijk voor de dood van een vrouw, een aantal jonge kinderen en honderden Tutsivluchtelingen.

In Rwanda vond in 1994 een genocide plaats, waarbij honderdduizenden mensen, voornamelijk Tutsi's om het leven werden gebracht. Die geldt als een van de grootste en snelst gepleegde uit de moderne geschiedenis. Circa 800.000 mensen vonden de dood.

M. werd in augustus 2006 in Amsterdam opgepakt. Zijn naam stond op een lijst van 93 voortvluchtigen die verdacht werden van de massamoord.