Het Vrije Syrische Leger neemt niet deel aan de vredesconferentie die op 22 januari in de Zwitserse stad Genève wordt gehouden. 

De oppositiebeweging zal ook tijdens de vergadering geen wapenstilstand in acht nemen.

Dat heeft de leider van het Leger, generaal Salim Idriss, tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera gezegd.

Volgens de generaal zijn de omstandigheden niet geschikt om eind januari bijeen te komen. ''Als militaire en revolutionaire kracht zullen we niet deelnemen'', zei Idriss.

Brahimi

De speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, liet maandag weten dat nog niet duidelijk was wie er meedoen aan de vredesconferentie en dat dit de komende weken duidelijk moet worden. Hij riep de Syrische oppositie op zo snel mogelijk te laten weten wie zij afvaardigt.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zei dinsdag dat zijn regering zonder voorwaarden te stellen aan de conferentie wil deelnemen ''als ze wordt uitgenodigd''.

Iran en Rusland zijn de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. De pro-Iraanse beweging Hezbollah in Libanon stuurt telkens duizenden aanhangers de grens met Syrië over, als de troepen van Assad hulp nodig hebben.

Ondertussen ging het geweld in Syrië dinsdag door. De Syrische staatstelevisie meldde dat zeker 15 mensen om het leven waren gekomen door een autobom even buiten hoofdstad Damascus.

Alle berichten over Syrië