De betogers in Thailand hebben dinsdag hun protestacties tegen de regering voortgezet. Zij hebben drie ministeries omsingeld. 

Dat meldt BBC News. De regering kondigde maandag noodwetgeving aan om de protesten te beteugelen, maar premier Yingluck Shinawatra zei dinsdag dat zij geen geweld tegen de demonstranten zal gebruiken.

Betogers die met vlaggen zwaaiden en fluitconcerten gaven, omsingelden dinsdag de ministeries van Binnenlandse Zaken, Toerisme, Transport en Landbouw. De ambtenaren in de gebouwen kregen opdracht te vertrekken.

Andere demonstranten overnachtten in de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën, waar zij maandag waren binnengedrongen. De betogers demonstreren tegen een omstreden amnestiewet.

Die wet zou oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier, in staat stellen uit ballingschap naar Thailand terug te keren zonder dat hij een gevangenisstraf zou hoeven uit te zitten.

Debat

In het parlement begon dinsdag een debat waarin de regering om het vertrouwen zal vragen. De oppositie beschuldigt de regering van omkoping en pogingen om Thaksin vrij te pleiten, maar de regering zal het debat overleven, omdat Yingluck Shinawatra's partij een ruime meerderheid heeft.

''Het is niet gemakkelijk van het Thaksinregime af te komen'', aldus oud-vicepremier Suthep Thaugsuban, die de protestbeweging leidt.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Thailand voor de massale demonstraties in en rond de hoofdstad Bangkok. De spanningen kunnen de komende dagen verder oplopen, vreest het ministerie in een dinsdag gepubliceerd reisadvies.

Volgens het ministerie verlopen de demonstraties voorlopig vreedzaam en zijn ze niet tegen buitenlanders gericht. Toch wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten. Hun wordt aangeraden samenscholingen en demonstraties te mijden en lokale media in de gaten te houden.

Hoeveel Nederlanders op dit moment in Bangkok verblijven, is niet bekend.

Bekijk beelden van de betogingen: