Indonesië zoekt naar alternatieven voor de voedselimport uit Australië. Dat heeft minister Gita Wirjawan van Handel dinsdag gezegd.

De relatie tussen beide landen is sterk verslechterd, nadat bekend was geworden dat de geheime dienst van Australië telefoongesprekken van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in de gaten heeft gehouden.

''Er zijn andere plaatsen die ons naar mijn mening kunnen helpen in ons verlangen aar veilig voedsel. Wij kijken naar die mogelijkheden'', zei de bewindsman. Indonesië heeft ook laten weten niets te ondernemen, als er weer een schip met illegale immigranten richting Australië vaart. Vele immigranten reizen via Indonesië naar Australië.

De opvang van die mensen is in dat land een belangrijke politieke kwestie. De nieuwe Australische premier, Tony Abbott, heeft gezegd snel met maatregelen te komen om schepen met vluchtelingen te dwingen naar Indonesië terug te keren.

Indonesië is een belangrijke importeur van rundvlees en levend vee uit Australië. Voor Australië is Indonesië de op negen na grootste exportmarkt.