Thailand heeft maandag de noodwetgeving naar grotere delen van de hoofdstad Bangkok en de directe omgeving uitgebreid. Dat maakte premier Yingluck Shinawatra bekend tijdens een televisietoespraak.

Ze reageerde daarmee op de betogingen rondom haar eigen ministerie van Openbare Relaties en de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken.

Met de noodwetgeving kan de regering een avondklok afkondigen, checkpoints oprichten en de bewegingsvrijheid van demonstranten beperken.

Volgens de premier bedreigen de demonstraties de stabiliteit van de regering. Ze verzekerde dat de regering geen geweld zal gebruiken tegen de demonstranten.

Amnestiewet

In Thailand zijn maandag voor de tweede achtereenvolgende dag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een omstreden amnestiewet. De betogers eisen ook het aftreden van de regering. Drie ministeries werden bezet. 

Het kabinet heeft een amnestiewet voorgesteld die de broer van premier Yingluck Shinawatra, oud-premier Thaksin Shinawatra, in staat zou stellen uit ballingschap naar het land terug te keren zonder dat hij een gevangenisstraf zou hoeven uit te zitten. De Senaat wees het voorstel zondag unaniem af.

Thaksin, die als hoofd van de grootste Thaise mobiele telefoonmaatschappij de rijkste Thai was geworden, was van januari 2001 tot april 2006 premier. Het leger zette hem af. Hij ging in ballingschap om een gevangenisstraf wegens corruptie te ontlopen.

Verscheurd

Sinds Thaksins afzetting is Thailand verscheurd tussen 'geel' en 'rood'. Thaksin is de held van de roodhemden die vooral van het armere platteland komen. 'Geelhemden' steunen de traditionele elite, met name rijkere en politiek behoudende stedelingen.

Meer dan duizend demonstranten zijn maandag het terrein rond het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok opgegaan. Zij willen daar de nacht blijven.

Een getuige liet weten dat betogers de belangrijkste toegang tot het ministerie openden en een auto en vrachtwagen het terrein opreden. Eerder bezetten ongeveer duizend betogers het ministerie van Financiën en het ministerie van Openbare Relaties, dat verantwoordelijk is voor de staatsmedia, zoals Radio Thailand.