Het echtpaar dat er in Londen van wordt beschuldigd drie vrouwen dertig jaar lang in een toestand van slavernij te hebben vastgehouden, komt uit een soort maoïstische commune.

Dat melden Britse media maandag.

Ze noemden de verdachten ook voor het eerst bij naam. Het gaat om Aravindan (73) en Chanda (67) Balakrishan, die in de jaren 70 een commune in het zuiden van Londen leidden.

Het was volgens een door The Daily Telegraph geciteerde deskundige een erg kleine en gesloten commune.

Buitenlandse studentes

Aravindan Balakrishan ('kameraad Bala') had de leiding en wierf als leden vooral buitenlandse studentes met extreemlinkse denkbeelden die geen aansluiting konden vinden in de samenleving ''omdat hun ideologie wezenlijk geheel buiten de werkelijkheid stond''.

De twee verdachen zetten de commune in 1974 op in Brixton. Ze hebben na een inval door de politie in 1978 gevangenisstraffen moeten uitzitten die verband hielden met hun acties in de commune.

Kraakpand

Naderhand betrokken ze samen met nog wat leden van de groep een kraakpand in Brixton. Zij zijn vervolgens door de sociale dienst van de deelgemeente Lambeth gehuisvest en verspreid over minstens 13 woningen.

Afgelopen week werd bekend dat drie vrouwen, een 69-jarige Maleisische, een 57-jarige Ierse en een 30-jarige Britse, na dertig jaar uit hun slavernij zouden zijn bevrijd. Het is volgens de politie inmiddels duidelijk dat de twee oudste slachtoffers de verdachten uit de tijd van de commune kennen.

Geweld

Politiecommandant Steve Rodhouse poogt naar eigen zeggen nu uit te vinden waarom de drie vrouwen bij de verdachten bleven, toen de commune feitelijk had opgehouden te bestaan. Het lijkt er volgens hem op dat emotioneel en fysiek geweld daar een rol bij heeft gespeeld.

De jongste van de drie, Rosie, zou volgens The Guardian waarschijnlijk de dochter zijn van 'kameraad Bala' en de Ierse. Rosie zou honderden brieven, gedichten en foto's hebben gestuurd naar een buurman. Daarin omschreef ze haar vermeende slavenhouders als ''kwaadaardige monsters''. Ze schreef dat ze zich voelde als ''een vlieg gevangen in een spinnenweb''.