De politie heeft traangas afgevuurd in Oekraïne in een poging pro-Europese betogers weg te drijven bij overheidsgebouwen in de hoofdstad Kiev.

Dat meldde de BBC zondag.

Duizenden betogers probeerden overheidsgebouwen te bestormen. Ze gooiden stenen naar de politie en sloegen de politie met hun protestborden. De politie vocht terug, aldus Sky News.

Elders in de stad gingen tienduizenden mensen de straat op om te betogen voor toenadering van hun land tot de Europese Unie.

In Kiev was eerder op zondag een grote mars van de prowesterse oppositie, onder wie aanhangers van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko.

"Oekraïne hoort bij Europa", scandeerden demonstranten met Europese vlaggen. De regering van Oekraïne schortte donderdag de voorbereidingen voor een associatieverdrag met de Europese Unie op.

Verdrag

Het associatieverdrag moest leiden tot nauwere economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU. Dat is niet naar de zin van buurland Rusland, dat sterke druk heeft uitgeoefend op Kiev om niet naar het Westen af te drijven.

De betogers willen dat president Viktor Janoekovitsj de beslissing herziet en alsnog toenadering zoekt tot de EU. Oekraïne en de EU zouden het verdrag eigenlijk op 29 november ondertekenen in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het overleg liep stroef omdat Kiev nog niet had voldaan aan een aantal eisen van Brussel.

Vooral de vrijlating van de gedetineerde oppositieleider Timosjenko was een struikelblok. Vorige week kon het parlement in Kiev het niet eens worden over een voorstel om haar voor medische behandeling naar Duitsland te laten gaan.