Greenpeace-activist Mannes Ubels blijft in de nacht van vrijdag op zaterdag ter observatie in een Russische privékliniek. 

Ubels heeft na zijn gevangenschap lichamelijke klachten en wordt daarom goed onderzocht. Dat heeft zijn vriendin Carmen van Woudenberg vrijdag aan het begin van de avond gezegd.

Ubels kreeg van Greenpeace een eerste check maar besloot samen met zijn vriendin om extra onderzoek te laten doen in een privékliniek.

Als zaterdag alles goed is, dan gaat het tweetal naar een 'safehouse' waar Greenpeace alle vrijgekomen activisten opvangt. ''We hebben hier alle luxe en rust die Mannes nodig heeft”, zegt Van Woudenberg. ''Hij zit nu op internet rustig wat berichten van thuis door te nemen en we hebben net ons avondeten achter de kiezen.''

De activist kwam vrijdagochtend rond elf uur op borgtocht vrij en vertrok vrijwel meteen met zijn vriendin naar het safehouse.

Emotioneel

Eerst volgde een emotioneel weerzien met de andere activisten. ''Het was bijzonder om daarbij aanwezig te zijn”, zegt Van Woudenberg. ''Ze hebben elkaar weken niet of amper gesproken en ze moesten allemaal hun verhaal kwijt.”

De activisten die vrijdag vrijkwamen, kregen na de hereniging meteen een eerste medische check. ''Ik maakte me toch wat zorgen om zijn gezondheid en daarom laten we extra onderzoek doen'', zegt Van Woudenberg. Ze denkt dat de klachten worden veroorzaakt door de omstandigheden in de Russische cel en het voedsel dat Ubels kreeg. ''Hij heeft bijna geen reserves.''

Safehouse

Van Woudenberg hoopt als ze terug zijn in het safehouse meer te horen over de precieze voorwaarden van de borgtocht, want dat is nog steeds onduidelijk. Het stel heeft nog geen reactie gehad op de uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal, dat oordeelde dat alle Greenpeace-activisten meteen vrijgelaten moesten worden en ook naar huis mochten.

Wel houdt de vriendin van Ubels zich vast aan de uitspraak van president Vladimir Poetin, die liet weten dat de actievoerders genade moeten krijgen. ''Dat geeft ons hoop.”