De buitenlandse activisten van Greenpeace die in Rusland op borgtocht zijn vrijgelaten, mogen het land niet uit zolang de strafrechtzaak nog loopt. Ze mogen ook Sint-Petersburg niet verlaten.

Dat liet de Russische migratiedienst FMS weten aan het persbureau RIA Novosti.

Volgens het hoofd van de FMS in Sint Petersburg, waar het proces tegen de Greenpeace-activisten plaatsvindt, vallen zij onder de migratieregels voor buitenlanders zolang er nog een strafzaak loopt.

Pas als het proces voorbij is krijgen ze documenten waarmee ze Rusland kunnen verlaten.

Onduidelijk

Tot op heden was het voor Greenpeace nog niet duidelijk of de buitenlandse opvarenden Rusland wel of niet uit mochten. De precieze voorwaarden voor de borgtocht zijn nog niet bekendgemaakt.

Van de dertig opvarenden hebben er inmiddels elf de gevangenis op borgtocht verlaten. De Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels hebben te horen gekregen dat ze op borgtocht de cel mogen verlaten, maar zitten nog wel vast.

Alleen van de Australiër Colin Russel is het voorarrest met drie maanden verlengd tot 24 februari. Het is niet bekend waarom de rechters in Sint-Petersburg in zijn geval anders hebben besloten.

Protest

De Arctic Sunrise werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk.

De dertig opvarenden worden beschuldigd van piraterij, 'hooliganisme' en verzet tegen wetsdienaren. Ze zaten na de protestactie vast in de noordelijke stad Moermansk, en recentelijk in Sint-Petersburg. 

Tribunaal

Vrijdagmiddag, om 15.00 uur, doet het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg uitspraak in de zaak die Nederland heeft aangespannen om de activisten vrij te krijgen.

De vraag is of Rusland luistert naar het oordeel van het tribunaal: tijdens de eerste zitting kwam Rusland niet opdagen omdat het land stelde het tribunaal in deze zaak niet te erkennen. 

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland