De Greenpeace-activisten in Rusland zouden genade moeten krijgen. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

''Voerden ze actie voor een nobel doel? Ja. Mochten ze een platform beklimmen? Nee. Maar natuurlijk moet de staat genade tonen'', zei Poetin tegen staatspersbureau RIA Novosti

Poetin deed de uitspraak tijdens een ontmoeting met Russische schrijvers, uitgevers, recensenten en boekhandelaren. Hij verklaarde dat niet elk nobel doel alle middelen heiligt, maar nam het wel op voor de activisten. 

Het is de eerste keer dat Poetin zich zo uitlaat over de zaak. Eerder zei hij wel dat de dertig opvarenden geen piraten waren, kort nadat ze waren aangeklaagd voor piraterij.

Rusland pakte in september het Greenpeaceschip Arctic Sunrise en de dertig opvarenden op na een protest bij een boorplatform in de poolzee. Van de dertig komen 26 activisten op borgtocht vrij, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

'Hooliganisme'

De 'Arctic 30' zijn aangeklaagd voor hooliganisme. Aanvankelijk waren ze ook aangeklaagd voor piraterij, maar het is niet duidelijk of die beschuldiging nog steeds geldt. Ze mogen vrijkomen, maar blijven verdachten. Bovendien moeten ze in Rusland blijven zolang de zaak loopt.

Nederland eist dat de aanklachten worden ingetrokken en dat de Arctic Sunrise en de opvarenden Rusland mogen verlaten. Nederland heeft daarom een zaak aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat doet vrijdag om 15.00 uur uitspraak.

Vooralsnog is onduidelijk of Rusland zich iets gaat aantrekken van de uitspraak van het tribunaal: eerder liet het land weten het instituut in deze zaak niet te erkennen. 

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland