De Russische Federatie moet het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en diens bemanning direct vrijlaten op borgtocht en naar huis laten gaan, zolang de arbitrage die Nederland heeft aangespannen niet voorbij is. 

Zo luidt de uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal vrijdag in Hamburg.

Nederland moet een onderpand verstrekken van 3,6 miljoen euro. Zodra de bankgarantie is gegeven, moeten de bemanning en het schip Rusland en de wateren daaromheen direct kunnen verlaten.

Zowel Nederland als Rusland mogen geen acties ondernemen die de situatie in het conflict rondom het Greenpeace-schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, verergeren.

Nederland werd vrijdag vertegenwoordigd door advocate Liesbeth Lijnzaad (zie foto) van Buitenlandse Zaken. "Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg heeft het belangrijkste punt van Nederland, namelijk onmiddellijke vrijlating van de Arctic Sunrise en haar dertigkoppige bemanning, onderschreven", aldus Lijnzaad.

'Geen bevoegdheid'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijft erbij dat het Zeerechttribunaal niet de bevoegdheid heeft om over het opbrengen van de Arctic Sunrise en opvarenden te oordelen. Dat laat Moskou weten in een verklaring over de uitspraak.

Nederland daagde Rusland onder leiding van minister Frans Timmermans op 21 oktober voor het Zeerechttribunaal om de onmiddelijke vrijlating van de opgepakte activisten te eisen. Maar Rusland liet meteen weten het tribunaal in deze specifieke zaak niet te erkennen.

Bij de eerste zitting, op 6 november, was Rusland dan ook niet aanwezig. Ook tijdens de zitting van vrijdag was Rusland niet aanwezig.

Timmermans is blij met de uitspraak van het Zeerechttribunaal. ''Dit is heel positief, en de kern van wat Nederland aan het Zeerechttribunaal gevraagd heeft.'' De minister laat via zijn woordvoerder weten dat hij de uitspraak, inclusief het punt van de bankgarantie van 3,6 miljoen euro, nader gaat bestuderen. 

Arbitrage

Op 4 oktober was Nederland al een arbitragezaak gestart, maar Rusland gaf na twee weken nog altijd geen gehoor. Dat was de aanleiding voor Nederland om voor het eerst in de geschiedenis naar het Zeerechttribunaal te stappen.

Het tribunaal moet erop toezien dat landen, bedrijven en burgers zich houden aan het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties. Dat verdrag is in 1982 gesloten en in 1994 van kracht geworden.

Protestactie

De Arctic Sunrise werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk.

De dertig opvarenden van het schip, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, worden beschuldigd van piraterij, 'hooliganisme' en verzet tegen wetsdienaren. Oulahsen en Ubels zijn vrijdagochtend op borgtocht vrijgelaten. 

Inmiddels hebben 26 activisten te horen gekregen dat ze op borgtocht worden vrijgelaten.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland