Het Oekraïense parlement is donderdag niet akkoord gegaan met wetsvoorstellen die een medische behandeling in het buitenland voor de gedetineerde ex-premier Joelia Timosjenko mogelijk hadden gemaakt.

De Europese Unie heeft aanname van deze wet als voorwaarde gesteld voor een samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne.

De leden van de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj weigerden hun goedkeuring aan alle betreffende zes wetsvoorstellen.

De oppositie schreeuwde 'schande, schande'. Zij verwijt president Janoekovitsj en diens bondgenoten de vrijhandels- en politieke-samenwerkingsovereenkomst met de EU te saboteren.

De EU weigert de overeenkomst te ondertekenen zolang Timosjenko in de gevangenis zit.

Janoekovitsj moet zien te balanceren tussen de EU met haar eisen en grote broer Rusland, dat de Oekraïense toenadering tot de EU een doorn in het oog. Rusland heeft Kiev gedreigd de tarieven op de import van Oekraïense producten te verhogen.

Opgeschort

De Poolse ex-president Aleksander Kwasniewski en Pat Cox, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, reisden eerder deze week nog af naar Kiev om nogmaals op Timosjenko's vrijlating aan te dringen. De twee gezanten zijn door de EU belast met de kwestie-Timosjenko.

Als reactie op de beslissing van het parlement heeft Oekraïne de voorbereidingen voor een associatieverdrag met de Europese Unie opgeschort.