Twee Russische opvarenden van de Arctic Sunrise zijn donderdag vrijgelaten uit de gevangenis in Sint-Petersburg.

Dat meldt Greenpeace.

Nadat woensdag al een Braziliaanse activiste het cellencomplex mocht verlaten, zijn nu ook activist Andrey Allakhverdod en fotograaf Denis Sinyakov op vrije voeten. 

Het Russische duo kreeg maandag te horen dat ze op borgtocht vrij zouden komen. Inmiddels is voor 26 van de 30 bemanningsleden bepaald dat ze op borgtocht vrij komen. Vijf daarvan hebben de gevangenis ook daadwerkelijk verlaten.

Nederlanders

De rechter besloot woensdag hetzelfde voor twee Nederlandse activisten, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Wanneer zij vrijkomen, is onduidelijk. Hun borgsom is inmiddels betaald.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd in september geënterd door de Russische kustwacht tijdens een protest bij een boorplatform in de poolzee. De opvarenden werden vastgezet.

Donderdagochtend kregen de Nieuw-Zeelander Jonathan Beauchamp, de Oekraïner Ruslan Yakushev, de Canadees Alexandre Paul en de Britten Iain Rogers en Frank Hewetson te horen dat hun voorarrest niet verlengd wordt.

Ban Ki-moon

VN-chef Ban Ki-moon roept Rusland op om mild te zijn in de zaak van de opgepakte Greenpeace-activisten.

''Rusland heeft dan misschien wel eigen wetten, maar ik hoop dat ze gunstige en sympathieke afwegingen maken'', zei Ban donderdag in Polen. Hij is daar voor een klimaatconferentie.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland