Greenpeace heeft de borgsom van de Nederlandse activisten die in Rusland vastzitten overgemaakt.

Met behulp van de Nederlandse ambassade is de 90.000 euro op de juiste plek terechtgekomen, zei directeur van Greenpeace Nederland Sylvia Borren woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Wanneer de Nederlandse machinist van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise Mannes Ubels en actievoerder Faiza Oulahsen worden vrijgelaten uit de gevangenis, is nog onduidelijk. Als het geld op de juiste plek binnen is, zullen ze binnen 48 uur worden vrijgelaten, zei Borren.

Onduidelijk is nog onder welke voorwaarden dat gebeurt. Zo is nog onbekend of de actievoerders bijvoorbeeld Rusland mogen verlaten.

Eerste vrij

Woensdag kwam de eerste Greenpeace-activist vrij. Het gaat om de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, een bemanningslid van het Greenpeace-schip. Dinsdag kreeg de vrouw te horen dat ze op borgtocht mocht worden vrijgelaten.

De afgelopen week werd vooralsnog voor zeventien van de dertig opvarenden besloten dat ze op borgtocht vrij kunnen komen. Zo besloot de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg dit woensdag voor de Nederlanders. Per gevangene moet een borgsom van 45.000 euro worden neergelegd.

Australiër

Vooralsnog kreeg deze week alleen een Australisch bemanningslid te horen dat hij nog drie maanden in voorarrest moet blijven. Voor de overige twaalf activisten staan nog hoorzittingen gepland.

Het protestschip van Greenpeace werd in september opgebracht en de dertig opvarenden werden opgepakt. De milieuactivisten protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. De dertig zaten na hun arrestatie in september eerst vast in Moermansk. Later werden zij overgebracht naar Sint-Petersburg.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland