Het Bosnische openbaar ministerie heeft woensdag om de arrestatie verzocht van tien Bosnische Serviërs die zijn veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. 

Dinsdag werden ze door een rechtbank op vrije voeten werden gesteld, omdat bij de veroordeling het verkeerde strafrecht is toegepast.

Het openbaar ministerie zei woensdag te vrezen dat de mannen mogelijk vluchten voordat het beroep in hun zaken dient. De veroordelingen zijn blijven staan en alleen de beroepsprocedure wordt overgedaan. In enkele gevallen gaan de beroepszaken in december al van start.

Bovendien zijn de families van de slachtoffers volgens het openbaar ministerie erg ontdaan door de vrijlating. Zes van de tien zijn veroordeeld voor genocide en kregen celstraffen tot 33 jaar opgelegd. Ze waren betrokken bij de moord op meer dan duizend moslims in 1995 in Srebrenica.

De mannen werden vrijgelaten omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eerder bepaalde dat rechters in Bosnië in strijd met de mensenrechten hadden gehandeld door de mannen te berechten onder het strafrecht zoals dat in 2003 gold en niet onder het strafrecht dat van kracht was toen de misdaden werden gepleegd.

Alle berichten over de oorlog in het voormalig Joegoslavië