De eerste opvarende van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise heeft de Russische gevangenis verlaten.

Dat heeft Greenpeace woensdag op Twitter gemeld. Het gaat om de Braziliaanse vrouw Ana Paula Alminhana Maciel.

Zij was dinsdag de eerste niet-Russische activist die te horen kreeg dat ze op borgtocht de gevangenis mocht verlaten. De precieze voorwaarden voor de vrijlating zijn nog niet duidelijk. Tot op heden hebben rechters voor twintig van de in totaal dertig gedetineerde opvarenden besloten dat ze op borgtocht uit de gevangenis mogen. 

Van de Braziliaanse is het paspoort afgenomen om te voorkomen dat ze het land uit gaan, dat zegt Olaf Koens volgens BNR. Greenpeace heeft eerder woensdag laten weten niet te verwachten dat de opvarenden voor het weekeinde worden vrijgelaten.

Verlengd

Het Australische bemanningslid Colin Russell is tot nu toe de enige van wie het voorarrest met drie maanden is verlengd, tot 24 februari. Het is Greenpeace niet bekend waarom Russell vast moet blijven zitten. 

Woensdag hebben ook de Nederlandse opvarenden Faiza Oulahsen (26) en Mannes Ubels (42) te horen gekregen dat ze op borgtocht mogen worden vrijgelaten.

Enteren

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd op 19 september in de poolzee geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

Sindsdien werd de dertigkoppige bemanning vastgehouden, eerst in een gevangenis in Moermansk en sinds vorige week in Sint-Petersburg. Ze zijn aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme, maar het is niet duidelijk of die eerste aanklacht nog steeds geldt.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland