Nederland heeft nog geen verzoek gekregen om een bijdrage te leveren aan een nieuwe missie in Afghanistan, maar volgens Frans Timmermans is het mogelijk hieraan bij te dragen en tegelijk de missie in Mali uit te voeren. 

Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer. 

Timmermans zei dat het kabinet pas wil nadenken over een eventuele bijdrage aan een nieuwe Afghaanse missie als hierover overeenstemming is tussen de Verenigde Staten en Afghanistan. Zo'n overeenkomst is er nog steeds niet, aldus de minister. Een nieuwe Nederlandse bijdrage is ''nu niet aan de orde''.

Volgens Timmermans hebben de meeste landen nog niet gezegd of ze willen leveren aan een nieuwe Afghaanse missie. De huidige missie van ISAF loopt eind 2014 af.

Nederland draagt tot medio volgende jaar onder meer met vier F-16's bij aan de missie.

Langer verblijf

Gezaghebbende politicus Ghairat Baheer van de islamitische groep Hezbi Islami zegt woensdag dat een langer verblijf van de Amerikaanse militairen in Afghanistan, na 2014, de oorlog in het land alleen maar zal verlengen.

De Amerikaanse aanwezigheid zal geweld uitlokken en dat zal leiden tot meer instabiliteit in Afghanistan. Dat heeft Baheer woensdag gezegd tegen The Telegraph. Hij deed dat aan de vooravond van een groot beraad (jirga) van stamoudsten en andere leiders uit heel Afghanistan dat donderdag begint in Kabul.

Vanaf volgend jaar zullen de meeste NAVO-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan, waar ze ruim 10 jaar lang een missie uitvoerden. De Amerikanen hebben aangegeven dat ze na 2014 ongeveer 8.000 tot 12.000 militairen in het Centraal-Aziatische land willen houden. Ze zijn juist bang dat een complete terugtrekking zal leiden tot meer onveiligheid en geweld, onder meer van de Taliban.

Irrelevant

De Afghaanse en Amerikaanse regering zijn al maanden bezig om afspraken te maken over een langere Amerikaanse inzet en de veiligheid. De jirga moet zich uitspreken over dat pact. Baheer, een voormalige Afghaanse ambassadeur in Pakistan, zei echter dat de jirga een niet-gekozen orgaan is waarvan de beslissingen irrelevant zijn.

Kabul wil dat de Amerikanen zich verontschuldigen voor fouten die zij hebben gemaakt tijdens hun militaire acties. Het is niet duidelijk of de Amerikanen dat gaan doen.

Op hun beurt zouden de Afghanen blijven toestaan dat de Amerikaanse troepen nachtelijke operaties uitvoeren ''onder buitengewone omstandigheden''. Hierbij vallen vaak Afghaanse slachtoffers. Ook willen de Amerikanen dat hun militairen onschendbaar zijn, zodat eventuele misdaden die zij plegen, in de VS worden vervolgd.