De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen (26) en Mannes Ubels (42) hebben woensdag van de Russische rechter te horen gekregen dat ze op borgtocht mogen worden vrijgelaten.

Dat meldt Greenpeace.

De Britten Alexandra Harris en Kieron Bryan en de Amerikaan Peter Willcox kregen ook te horen dat ze op borgtocht vrij mogen komen. Negen andere activisten hoorden maandag al dezelfde uitspraak.

De rechtbank in Sint-Petersburg vroeg de 26-jarige Oulahsen woensdagochtend of ze bereid is tijdens het onderzoek in een hotel in de Russische stad te wonen. Hierop antwoordde ze bevestigend. De hoorzitting van Ubels diende rond het middaguur.

Greenpeace laat woensdag weten dat er al voor negen activisten borg is betaald. Het gaat om een bedrag van 45.000 euro per persoon. De organisatie verwacht niet dat de activisten voor het weekeinde worden vrij gelaten.

Condities

"We weten echter nog steeds niet wat de condities zijn waaronder de activisten op borgtocht vrij komen", aldus een woordvoerster van Greenpeace. "Dus het is niet duidelijk of ze Rusland mogen verlaten, of dat ze alleen het proces in februari buiten de gevangenis mogen afwachten."

Van de Australische activist Colin Russell werd het voorarrest wel met drie maanden verlengd. Volgens Greenpeace komt dit omdat zijn thuisland diplomatiek te weinig heeft gedaan.

Een eerder verzoek van de activisten om op borgtocht vrij te komen werd half oktober door de rechtbank in Moermansk afgewezen.

'Goede maaltijd'

"Ik ga een goede maaltijd eten en mijn familie bellen, want die heb ik al twee maanden lang niet gesproken", zei Faiza Oulahsen woensdag via een videoboodschap op Youtube. 

"Ik ga genieten van het feit dat ik meer dan drie meter kan lopen zoals in mijn cel, en dat ik frisse lucht krijg", vervolgde de campagneleider van de organisatie.

"Dit nieuws is een enorme opluchting", reageerde Mimount Oulahsen, de moeder van Faiza. "Het betekent desondanks niet dat het nu over is. Maar Faiza heeft een sterke persoonlijkheid en geeft niet snel op. We kunnen niet wachten tot we haar weer zien en haar stem weer horen."

Bekijk de reactie van Oulahsen:

Timmermans

"Goed dat Faiza Oulahsen en Mannes Ubels op borgtocht vrijkomen, al laat dat onverlet dat zij nog steeds worden vervolgd. Verder zijn de details van de uitspraak ons nog niet bekend", reageert minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op zijn Facebook-pagina.

"Als vlaggenstaat zal Nederland zich blijven inzetten voor de vrijlating van de Artic Sunrise en de gehele bemanning" vervolgt hij. 

"Vrijdag spreekt het Zeerechttribunaal zich uit over ons verzoek van om een voorlopige maatregel tot vrijlating. Daarnaast blijven we in gesprek met Rusland om een diplomatieke oplossing te vinden."

Arctic Sunrise

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd op 19 september in de poolzee geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

Sindsdien werd de dertigkoppige bemanning vastgehouden, eerst in een gevangenis in Moermansk en sinds vorige week in Sint-Petersburg. Ze zijn aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme, maar het is niet duidelijk of die eerste aanklacht nog steeds geldt.

Bijstand

Hoewel Oulahsen en Ubels op borgtocht vrijkomen, blijft Nederland hen consulaire bijstand verlenen Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag weten. 

Het ministerie ziet de beslissing van de Russische rechter als een "voorzichtig positieve ontwikkeling, al laat het onverlet dat beiden worden vervolgd", liet een woordvoerder weten. De bijstand bestaat uit bezoek van personeel en contact met familie. Ook krijgen Oulahsen en Ubels een klein geldbedrag.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland