De Duitse binnenlandse inlichtingendienst is van plan de afdeling contraspionage te vergroten, zodat ook activiteiten van bondgenoten in de gaten gehouden kunnen worden.

Dat heeft een hooggeplaatste Duitse functionaris gezegd.

De maatregel is het gevolg van de grootschalige spionageactiviteiten die de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in Duitsland uitvoerde of uitvoert.

Uit door klokkenluider Edward Snowden onthulde documenten bleek dat de NSA tien jaar lang de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd. Het afluisterschandaal heeft de relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland beschadigd.

Verdenkingen

Duitsland heeft volgens de functionaris vooralsnog alleen lidstaten van de Europese Unie en de NAVO in de gaten gehouden als er concrete verdenkingen waren. Dat gebeurde bijvoorbeeld als het vermoeden bestond dat Duitsland bespioneerd werd of als er geheim agenten in Duitsland werden gerekruteerd.

Om de uitbreiding van de contraspionageactiviteiten te bekostigen, zal de dienst de toekomstige regering van Duitsland om extra budget vragen. Ook wil de dienst in de toekomst samenwerken met universiteiten en onderzoeksinstellingen, aldus de functionaris.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken