Voor het eerst mogen negen niet-Russische opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise de gevangenis in Sint-Petersburg op borgtocht verlaten.

Een rechtbank in de Russische stad heeft dat dinsdag besloten, maakt Greenpeace bekend.

Het gaat om Camillia Speziale en Miguel Hernan Perez Orsi uit Argentinië, de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, de Nieuw-Zeelandse David John Haussmann, de Italiaan Cristian D'Alessandro, de Canadees Paul Ruzycki, de Fransman Francesco Pisanu, de Fin Sini Saarela en de Pool Tomasz Dziemianczuk.

Maandag kregen drie Russische opvarenden al te horen dat ze na betaling van een borgsom de cel uit mogen. Van een Australisch bemanningslid werd de voorlopige hechtenis juist met drie maanden verlengd, tot 24 februari.

Naar verwachting krijgen dinsdag nog meer opvarenden te horen of hun voorarrest wordt verlengd, of dat ze op borgtocht vrijkomen. 

Greenpeace weet niet of de vrijgelaten opvarenden ook Rusland mogen verlaten. "De voorwaarden staan in de documenten van de rechtbank. Die hebben we nog niet ontvangen", aldus een woordvoerster.

Nederlanders

De Nederlanders Mannes Ubels en Faiza Oulahsen zijn woensdag aan de beurt. De zaak van Oulahsen staat om 10.00 uur gepland en die van Ubels om 14.00 uur (lokale tijd, drie uur later dan in Nederland).

Greenpeace durft nog niet te zeggen of de vrijlatingen van dinsdag ook goed nieuws is voor de Nederlanders. "We weten het echt niet. Na vandaag zou je zeggen dat het er goed uit ziet, maar het is geen enkele garantie."

In totaal werden dertig opvarenden van de onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise op 18 september gearresteerd. Ze zijn allen beschuldigd van 'hooliganisme', verzet tegen overheidsdienaren en piraterij.

Ondanks een eerdere toezegging is de zware aanklacht van piraterij formeel nog niet ingetrokken. De aanklachten gelden ook nog steeds voor de opvarenden die op borgtocht vrijkomen.

Borg

Greenpeace liet dinsdag weten het geld voor de borg van de drie Russische activisten bij elkaar te hebben. Per persoon staat de borgsom op 45.000 euro.

De milieuorganisatie kan die op ieder moment betalen, aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland