De Boeing 737 die zondag bij de Russische stad Kazan neerstortte, stortte loodrecht naar beneden. Dat blijkt uit een video van een beveiligingscamera van de luchthaven die maandag werd getoond op de Russische televisie. 

Te zien is hoe een vliegtuig als een baksteen uit de lucht komt vallen en op aarde stort, met een enorme vuurbal tot gevolg.

Bij de crash kwamen de vijftig inzittenden van het toestel om het leven. Het duurde uren voordat de brand kon worden geblust en het kan nog weken duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Russische onderzoekers, bijgestaan door medewerkers van de Amerikaanse onderzoeksraad voor transportveiligheid (NTSB), Boeing en de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteiten, hebben maandag het wrak onderzocht. Beide zwarte dozen van het vliegtuig zijn gevonden, maar zijn zwaar beschadigd.

Tweede poging

De Boeing 737, die eigendom was van Tatarstan Airlines, stortte neer bij de tweede poging om op het vliegveld van Kazan te landen, aldus Aleksandr Poltinin van de lokale tak van de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan in het land.

De luchtverkeersleider van Kazan had kort voor de crash contact met de piloten. Die zeiden dat ze niet klaar waren voor de landing, maar wat het probleem precies was werd niet duidelijk. De Onderzoekscommissie kijkt nu naar drie mogelijke oorzaken: een technische fout, een fout van de piloot of slechte weersomstandigheden.

Beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Onderhoudspapieren

De onderzoekers hebben ook naar de onderhoudspapieren van het toestellen gekeken. Daaruit blijkt dat het vliegtuig 23 jaar oud is en bij zeven luchtvaartmaatschappijen in gebruik is geweest. In 2008 kwam het in handen van Tatarstan Airlines. In 2001 raakte het toestel beschadigd bij de landing. Volgens Tatarstan Airlines was de Boeing goed onderhouden.

Tatarstan Airlines staat bekend als een veilige maatschappij, maar de afgelopen tijd is het bedrijf in de financiële problemen gekomen. Het personeel ging in september in staking om de uitbetaling van achterstallig loon te eisen. De luchthaven van Kazan zou bovendien naar de rechter zijn gestapt vanwege een uitstaande schuld van de luchtvaartmaatschappij.