Yekaterina Zaspa, de boordarts van Greenpeace-schip Arctic Sunrise, freelancefotograaf Denis Sinijakov en Andrej Allachverdov kunnen op borgtocht vrijkomen. 

Dat oordeelde de rechtbank in Sint-Petersburg maandag. 

Zaspa wordt vrijgelaten als ze een borg van 2 miljoen roebel (45.000 euro) kan overleggen. Voor Sinijakov geldt eenzelfde bedrag. De organisatie liet weten dat het 2 dagen kan duren voor het geld er is.

Het is niet duidelijk waarom Zaspa, Sinjakov en Allachverdov op borgtocht vrijkomen. Mogelijk omdat ze de Russische nationaliteit hebben. De suggestie dat ze in tegenstelling tot anderen niet hebben geprobeerd als protestactie een gasplatform van het bedrijf Gazprom te beklimmen, lijkt niet op te gaan.

De Australiër Colin Russell deed dat evenmin, maar de rechter weigerde maandag hem op borgtocht vrij te laten.

'Hooliganisme'

Het voorarrest van een andere opvarende is diezelfde dag verlengd tot 24 februari. Een andere activist verschijnt maandag ook nog voor de rechtbank.

Alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten vast sinds 18 september. Vorige week werden ze overgebracht van Moermansk naar Sint-Petersburg, waar het onderzoek loopt.

De activisten zijn beschuldigd van 'hooliganisme', verzet tegen overheidsdienaren en piraterij.

Zeerrechttribunaal

Nederland heeft bij het Internationaal Zeerechttribunaal geëist om de onmiddellijke vrijlating van de bemanning. Daarin wordt 22 november uitspraak gedaan.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland