Met het vliegtuig dat zondag neerstortte op de luchthaven van de Russische stad Kazan, is jaren geleden ook al een ongeluk gebeurd.

De Boeing 737-500 raakte in 2001 ernstig beschadigd toen het in Brazilië de grond al voor de landingsbaan raakte. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass maandag.

Bij het ongeluk in Brazilië raakte niemand gewond. Het toestel was destijds van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Rio Sul.

Na het incident is het toestel opgelapt en later doorverkocht aan de luchtvaartmaatschappij van de Russische deelrepubliek Tatarije. Die stelt dat bij vertrek in Moskou geen technische problemen zijn gevonden.

Bekijk beelden van de crash:

Landing mislukt

De crash in Kazan, de hoofdstad van Tatarije, kostte alle vijftig inzittenden het leven. Nadat de landing in eerste instantie al mislukt was, stortte het toestel tijdens een tweede landingspoging neer en ontplofte onmiddellijk. Een zwartgeblakerde krater vol brokstukken maakt duidelijk dat de inzittenden geen schijn van kans hadden.

De exacte oorzaak van het fatale ongeluk is nog niet vastgesteld. Volgens de autoriteiten liggen slechte weersomstandigheden, technische gebreken of een fout van de piloot het meest voor de hand. Amerikaanse specialisten gaan helpen bij het onderzoek.

Onder de slachtoffers van zondag was de zoon van de president van Tatarije. Ook het hoofd van de regionale afdeling van de veiligheidsdienst FSB staat op de lijst van slachtoffers. Volgens nieuwszender Russia Today was onder de doden ook een Britse vrouw van 53.