De Australische inlichtingendienst zou zeker één keer hebben geprobeerd de telefoongesprekken van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono af te luisteren.

Dat blijkt uit documenten in handen van ABC News, gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dit meldt het Australische netwerk in de nacht van zondag op maandag. 

Uit deze documenten komt ook naar voren dat de inlichtingendienst gedurende vijftien dagen in augustus 2009 de activiteit van de president op zijn telefoon nauwlettend in de gaten hield.

De inlichtingendienst heeft in die vijftien dagen kunnen vastleggen wie de president belde en door wie hij werd gebeld. Zeker één keer zou zijn geprobeerd een gesprek ook daadwerkelijk af te luisteren. Volgens de documenten duurde dit gesprek echter te kort om he succesvol af te tappen. 

Ook zou de dienst hebben gezocht naar een strategie om Yudhoyono's activiteit permanent te bewaken.

Bespioneren

De geheime documenten, afkomstig van de Australische inlichtingendienst Australian Signals Directorate, laten voor het eerst zien waar Australië staat als het gaat om het bespioneren van Indonesië.

Het motto 'openbaar hun geheimen, bescherm onze' van de inlichtingendienst staat volgens ABC News op elke pagina van het dossier vermeld.

Naast Yudhoyono zou de dienst ook de intentie hebben gehad de vrouw van de president, vicepresident Boediono, voormalig vicepresident Yussuf Kalla, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, de minister van Veiligheid en de minister van Informatie in de gaten te houden.

Opheldering

Indonesië eist opheldering en heeft inmiddels zijn ambassadeur ''voor overleg'' teruggeroepen naar Jakarta. De president is volgens zijn politiek adviseur ''kapot van dit nieuws''.

''Tot vandaag heeft president Yudhoyono altijd speciale aandacht geschonken aan het verdiepen van de relatie tussen de twee landen'', omschreef hij de teleurstelling.

''Australië moet dit nieuws verduidelijken om verdere schade te voorkomen'', zei een andere woordvoerder van de Indonesische regering.

De Australische premier Tony Abbott reageerde maandag laconiek. ''Alle regeringen verzamelen informatie en alle regeringen weten dat alle andere regeringen informatie verzamelen'', zei hij. Abbott weigert verder in te gaan op ''specifieke inlichtingenkwesties''.

Snowden

Systeembeheerder Snowden heeft een schat aan vertrouwelijke informatie gedeeld met journalisten wereldwijd. De informatie staat in documenten die afkomstig zijn van diens voormalige werkgever, de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, 

Snowden doet boekjes open over de wijze waarop geheime diensten communicatie bespioneren en in kaart brengen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken