
Celstraf activisten zat niet in risicoanalyse Greenpeace
Dat stelt Sylvia Borren, directeur Greenpeace Nederland, in een interview met NU.nl.
''Misschien dat mensen gearresteerd zouden worden - dat gebeurt ons wel vaker natuurlijk, maar eigenlijk loopt dat meestal met een sisser af'', zegt Borren voor de Russische ambassade in Den Haag, waar zij protesteert uit solidariteit met de dertig opgepakte Greenpeace-activisten.
Borren: ''Wat we niet hadden ingeschat, is dat er een kans was dat onze mensen vijftien jaar gevangenisstraf zouden krijgen. We konden ook echt niet bedenken dat iemand zou zeggen dat we voor piraterij opgepakt zouden worden. Dat kwam niet in onze fantasie voor.''
Bekijk een deel van het interview:
Respons
Borren stelt dat rekening werd gehouden met een zwaardere respons van de Russen, omdat activisten van Greenpeace een jaar eerder ook al het boorplatform hadden beklommen. Aan de andere kant ging Greenpeace ervan uit dat Rusland ''een speler wil zijn op het internationale speelveld'' en daarom met gepaste terughoudendheid zou reageren.
In september werden dertig activisten die meevoeren op de Arctic Sunrise om actie te ondernemen tegen olieboringen in het Poolgebied opgepakt. Onder de gearresteerde opvarenden zijn twee Nederlanders. De bemanning zit nog altijd vast.
De activisten zijn beschuldigd van piraterij, 'hooliganisme' en verzet tegen overheidsdienaren. Op piraterij staat maximaal vijftien jaar gevangenisstraf, op hooliganisme zeven jaar.
Tribunaal
Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om de activisten vrij te krijgen, maar Rusland liet recentelijk verstek gaan tijdens de zitting in Hamburg. Het land liet weten de autoriteit van het tribunaal in deze zaak niet te erkennen.
Het is dus de vraag of Rusland luistert naar het oordeel van het tribunaal op 22 november. ''Als ze dat niet doen, dan zijn ze bezig om zich terug te trekken uit een internationale afspraak'', meent Borren.
De directeur vergelijkt de strijd die Greenpeace voert over de Noordpool en de olieindustrie met het werk van Gandhi en Mandela. ''Dit is van dezelfde orde van grootte.''
Over hoe het met de arrestanten gaat nu ze van Moermansk zijn overgebracht naar gevangenissen in Sint-Petersburg, kan Borren niets zeggen. ''Op dit moment is er nog geen toegang. Soms kunnen we brieven, of iets van kleren of eten bij hen krijgen via de advocaat of het consulaat, maar soms ook niet. Het is allemaal onvoorspelbaar.''