De NAVO is woensdag akkoord gegaan met de verlenging van de Patriotmissie in Turkije.

De missie moet het Turkse luchtruim helpen beschermen tegen raketten die mogelijk vanuit het in burgeroorlog verkerende Syrië worden afgeschoten.

De NAVO-ambassadeurs achtten woensdag volgens een zegsman de toestand in Syrië nog gevaarlijk genoeg om de missie voort te zetten.

De technisch hoogwaardige luchtafweer van het type Patriot wordt verzorgd door de VS, Duitsland en Nederland. Ongeveer 250 Nederlandse militairen zijn hiervoor in het zuidoosten van Turkije.

Het Nederlandse kabinet stemt naar verwachting met de verlenging in. Premier Mark Rutte zei tijdens een bezoek aan de missie vorige maand al dat hij zich kon voorstellen dat Turkije graag de aanwezigheid verlengd zou zien.

Turkije

Woensdag eerder op de dag werd bekend dat Turkije de NAVO formeel om verlenging van de Patriotmissie in het zuiden van het land had gevraagd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde in een reactie dat het kabinet het verzoek in overweging zal nemen.

Premier Mark Rutte zei tijdens een bezoek aan de Nederlandse Patriotmissie vorige maand al dat hij zich kan voorstellen dat Turkije graag de aanwezigheid verlengd zou zien. Hij voegde eraan toe dat het wel heel goed gepland zou moeten worden omdat er veel van de mensen wordt gevraagd.

Adana

De Nederlandse Patriots in het zuiden van Turkije hebben nog niet in actie hoeven komen. Eén batterij staat op de basis in Incirlik, de tweede staat op een beveiligde civiele luchthaven even buiten Adana.

De VS, Duitsland en Nederland werken nauw samen bij de Patriotmissie en zijn de enige landen binnen de NAVO die beschikken over het geavanceerde type PAC-3 die ballistische raketten uit de lucht kunnen halen.

De Duitsers opereren vanuit Kahramanmaras en de Amerikanen zitten in Gaziantep.

Turkije is sinds 1952 lid van de NAVO, het westerse defensieve bondgenootschap dat drie jaar eerder werd opgericht.

Alle berichten over Syrië