Het officiële dodental op de Filipijnen door de zware tyfoon Haiyan is opgelopen tot 2.275.

Dat hebben de rampenautoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land bekendgemaakt, melden Filipijnse media woensdag.

Meer dan 3.300 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. 

De Filipijnse president Benigno Aquino zei dinsdag dat het dodental waarschijnlijk lager uitvalt dan eerder gedacht. Volgens hem zou het dodental dichter bij de 2.000 of 2.500 liggen, dan bij de afgelopen weekeinde genoemde 10.000.

Nederlanders

Momenteel is er met 18 Nederlanders op de Filipijnen geen contact te krijgen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat woensdag.

Dinsdagavond waren nog 23 Nederlanders niet bereikbaar. Het aantal niet-getraceerde Nederlanders schommelt met de dag.

Opslagloods

In het rampgebied zijn minstens acht mensen om het leven gekomen toen zij, wanhopig op zoek naar voedsel, een opslagloods met rijst bestormden. Zij raakten bedolven toen een muur van het gebouw instortte.

Het ongeluk gebeurde op het eiland Leyte. Dat is een van de gebieden die het zwaarst zijn getroffen. Plunderaars namen meer dan 100.000 zakken rijst mee. De autoriteiten riepen hen op deze te delen met anderen en niet te verkopen.

In Tacloban, een van de zwaarst getroffen steden op Leyte, raakten veiligheidstroepen woensdag verzeild in een vuurgevecht met gewapende mannen. Dat gebeurde terwijl winkels en depots met water, voedsel en andere basisbehoeften werden leeggehaald. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Hulp

De Filipijnse gemeente Basey op het eiland Samar heeft meer dan 430 doden te betreuren. Vijf dagen later wacht de plaats met zo'n 50.000 inwoners nog op hulp van buiten. 

De lokale autoriteiten beklagen zich woensdag over het gebrek aan hulp. ''We hebben het gevoel dat de regering ons vergeet'', aldus Christine Caidic, die namens de provincie spreekt, maar ook bij de rampenbestrijding werkt.

De meeste slachtoffers zijn begraven in een massagraf. Van hen zijn er slechts 42 geïdentificeerd, vertelt Caidic in een telefoongesprek met de Filipijnse krant Inquirer. Zo'n 95 procent van de gebouwen en infrastructuur is volgens haar weggevaagd.

De nabijgelegen plaats Marabut met 15.000 inwoners is ook zwaar getroffen. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen. Reddingswerkers zijn nog bezig de weg naar de plaats vrij te maken, aldus Caidic.

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen