De Japanse overheid wil ruim 22 miljard euro extra lenen om alle kosten rondom de ramp met de kerncentrale in Fukushima te dekken.

Dat meldt persbureau Reuters.

Het bedrag, zo'n 3 triljoen Japanse Yen, zal vooral worden besteed aan het opruimen van de omgeving van de centrale en compensatie voor de slachtoffers. 

De nieuwe lening is een verdere indicatie van de moeite die Japan heeft om de problemen in Fukushima op te lossen. De centrale raakte beschadigd door de tsunami in 2011. Sindsdien is er veel lekkage geweest van radioactief water, zowel aan land als in de oceaan.

Met het nieuwe bedrag is er in totaal omstreeks 60 miljard euro geleend om de problemen het hoofd te bieden. Daar zijn de kosten om de zes reactoren in Fukushima buiten werking te stellen niet bij opgeteld.

Voorschieten

De eigenaar van de centrale, Tokyo Electric Power (Tepco), moet eigenlijk opdraaien voor de kosten van de schoonmaak, compensatie aan de burgers en de ontmanteling van de centrale. 

De Japanse overheid schiet deze bedragen momenteel voor. Er is wel een regeling getroffen met Tepco, dat de komende decennia miljarden moet terugbetalen.