De noodhulp in de Filipijnse gebieden die zijn getroffen door de superorkaan Haiyan komt eindelijk op gang, maar de hulpacties worden dinsdag gehinderd door noodweer. 

De voorlopers van de tropische storm Zoraida bereikten de verwoeste stad Tacloban met hevige regenbuien. Ook werden dinsdag delen van het land opgeschrikt door flinke naschokken van de aardbeving die twee weken geleden plaatsvond.

Op de luchthaven moesten militairen honderden mensen terugdringen die in de stromende regen wachtten op een transportvliegtuig dat ze mogelijk zou kunnen meenemen. 

Er was maar een tiental soldaten en politieagenten voorhanden om de Filipijnen tegen te houden. Moeders hielden baby's boven hun hoofd in de regen in de hoop voorrang te krijgen. Weinigen slaagden er echter in aan boord te komen.

Voedsel

Dagelijks worden 55.000 voedselpakketten uitgedeeld, maar die hoeveelheden zijn lang niet toereikend. Steeds meer mensen komen uit de omliggende gebieden naar Tacloban. Hongerige mensen plunderen huizen en gebouwen.

Inmiddels zijn in de stad 250 lichamen geborgen, zei de burgemeester, Alfred Romualdez. Gevreesd wordt dat er nog veel meer doden gevonden zullen worden. Het officiële dodental staat vooralsnog op 1.744. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden. 

Stormvloed

Tacloban, een stad met 220 duizend inwoners op het eiland Leyte, kreeg afgelopen vrijdag de volle kracht van een tyfoon en stormvloed over zich heen. Het grootste deel van de stad ligt in puin en is veranderd in een verwrongen brij van vernielde woningen, auto's en bomen.

Winkels en opslagplaatsen van voedsel en drinkwater zijn leeggeroofd. Onder de overblijfselen van verwoeste huizen en omgevallen bomen proberen mensen te schuilen tegen de regen. 

Sommigen vonden een plek in tenten die door de overheid of hulporganisaties zijn opgezet, maar overal liggen nog ontbindende lijken.

Medicijnen

Artsen staan te springen om medicijnen. Naast de vernielde verkeerstoren op de luchthaven staat een provisorische kliniek, waar medisch onderlegde militairen van luchtmacht en leger meer dan duizend gewonden hebben verzorgd.

"Het is overweldigend", zegt luchtmachtkapitein Antonio Tamayo. "Wij hebben meer medicijnen nodig. Wij kunnen niet tegen tetanus inenten omdat er geen vaccin is."

Vliegdekschip

Buitenlandse groepen en strijdkrachten proberen snel hulpgoederen naar het getroffen gebied te brengen, maar er is nog weinig aangekomen. Zo is Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington onderweg naar de Filipijnen om hulp de verlenen. 

Overheidsmedewerkers, politiemensen en militairen zijn vaak ook persoonlijk door de ramp getroffen, waardoor de coördinatie zoek is.

Noodhulp

De Verenigde Naties hebben ruim achttien miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodopvangmateriaal en huishoudelijke artikelen en om te helpen bij het opzetten van spoedeisende medische hulp, watervoorziening en afvalverwerking.

"Wij hebben specialistenteams, logistieke ondersteuning onmisbare voorraden gestuurd, maar we moeten meer sturen en sneller", zei het hoofd van de humanitaire dienst van de VN, Valerie Amos.

In totaal zou zo'n 220 miljoen euro nodig zijn om de slachtoffers te kunnen helpen. De VN heeft dinsdag 193 lidstaten om financiële bijdragen gevraagd.

De Europese Unie geeft 10 miljoen euro extra noodhulp. Zondag was al 3 miljoen beschikbaar gesteld. Maandag gaf de commissie ook nog eens 8 miljoen euro om het vredesproces in de regio tussen de regering en tegenstanders van de overheid te ondersteunen.

Giro 555

Bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Den Haag komen veel initiatieven en aankondigingen voor allerlei hulpacties binnen, nadat maandag giro 555 opengesteld werd. Onder meer Freek de Jonge en Sara Kroos hebben in navolging van cabaretier Dolf Jansen aangekondigd de recette van hun optreden te doneren.

Waarschijnlijk valt nog dinsdag een besluit of er een tv-actie voor hulp aan de Filipijnen komt. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) praten dinsdagmiddag in Hilversum met de omroepen. Dat deelde een woordvoerster van SHO mee. 

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt 85 ton hulpgoederen naar de Filipijnen. Eind deze week gaan de spullen vermoedelijk per charter vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar het door de tyfoon Haiyan getroffen Aziatische land. 

De zending betreft praktische spullen zoals jerrycans, tenten, keukensets, dekzeilen en gereedschap.

Het internationale Rode Kruis heeft momenteel dringend 82 miljoen euro nodig om de mensen die het meest door de storm zijn getroffen de komende maanden van noodhulp te kunnen voorzien. Een team van de hulporganisatie is inmiddels ter plekke om de belangrijkste behoeften in kaart te brengen. 

Acties

De gemeente Texel, juist bezig aan begrotingsbesprekingen, stelt SHO 1 euro voor iedere inwoner in het vooruitzicht. Het eiland telt bijna 14.000 ingezetenen. Deze vorm van financiële hulp is volgens de gemeente traditie bij rampen. Ook voor Syrië is hulp aangeboden.

De kerken in Limburg hebben de handen ineen geslagen. Het bisdom Roermond heeft een oproep gedaan aan de meer dan 300 parochies in zijn gebied om te helpen met geld in te zamelen. Het bisdom heeft zelf al een bedrag van 50.000 euro gedoneerd.

Er zijn ook allerlei kleinschaliger acties aangekondigd. Zo zet een aantal kinderen een zelfgemaakt schilderij in: bieden bij opbod. In Wijhe (Overijssel) worden door een basisschool een week lang lege flessen ingezameld.

SHO roept Nederlanders op zelf ook een actie te bedenken of te doneren op giro 555.

Nederlanders

Het lot van de zestien Nederlanders die op de Filipijnen zoek zijn, is nog onzeker. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagochtend meegedeeld.

Maandagavond werd bekend dat met deze mensen sinds de storm over het land raasde, geen contact meer is geweest. Het departement onderhoudt wel contact met familieleden van de betrokken Nederlanders.

Het ministerie heeft maandag een consulair specialist naar de Filipijnen gestuurd, die de ambassade in Manilla assisteert bij het zoeken naar de verdwenen mensen.

Van een 69-jarige Nederlander is komen vast te staan dat hij door de storm om het leven is gekomen. Hij was met vrienden op een duikvakantie bij het eiland Camanga, in het westen van het land.

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen