Er is een nieuwe brief binnengekomen van een Nederland bemanningslid van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. De dertigkoppige bemanning is inmiddels aangekomen in Sint Petersburg.

De brief van de Groninger Mannes Ubels is dinsdag gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden. Hij beschrijft daarin hoe zijn verblijf in de cel in Moermansk eruit ziet.

"De dagelijkse macaroni zit vol met botsplinters en valt, zonder gevaar voor je gebit en tandvlees, niet naar binnen te werken."

Ubels is dinsdag samen met de andere activisten per trein aangekomen in Sint Petersburg. Ze kwamen aan in een geblindeerde treinwagon en werden daarna vervoerd in arrestantenbusjes.

De overplaatsing van de gevangenen is een logisch gevolg van het feit dat het onderzoek tegen hen in Sint Petersburg loopt. Ze zaten sinds september vast na een protest bij een boorplatform voor de Russische noordkust.

Moermansk

Ubels schreef de brief vanuit cel 410 in Moermansk waar hij sinds half september zat. Ubels omschrijft de cel als "een kubus van 7 bij 3,5 meter en 3,5 meter hoog met muren van een halve meter dik".

Comfortabel was de cel niet echt. ''De temperatuur van het bed is gelijk aan die van de muur, die op haar beurt aardig in de buurt komt van de buitentemperatuur'' in het noordelijke Moermansk.

De Groninger schrijft verder dat hij ongeveer vijf kilo is afgevallen in de cel. Via een medegevangene, die vertaalde, klaagde hij bij een dokter. "Eenmaal uitgesproken kreeg [de tolk] en niet ik de wind van voren en na een tirade van anderhalf minuut kreeg ik van de jonge werkster de verkorte versie van 'Je Body Mass Index is goed'. Toen had ik al wel door dat het niets zou uithalen."

Censuur

Ubels en de anderen werden opgepakt na een protestactie bij een Russisch boorplatform waarbij ze de aandacht wilden vestigen op de gevaren van boren in de poolzee voor het milieu.

Of dat gelukt is, weten de opgepakte activisten niet. Door censuur horen ze niet wat er buiten de gevangenismuren speelt. "Als het onderwerp opnieuw besproken wordt, dan is in elk geval die doelstelling gehaald", aldus Ubels.

Hun schip, de Arctic Sunrise, vaart onder Nederlandse vlag en werd door de kustwacht geënterd en naar de omgeving van Moermansk gesleept. Daar werd de bemanning opgesloten. Naast Ubels is nog een andere Nederlander onder de arrestanten.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland