De ondertekening van een vredesakkoord tussen de Congolese regering en de rebellenbeweging M23 is uitgesteld. 

Dat heeft Ofwono Opondo, een woordvoerder van de Ugandese regering, die bemiddelde tussen de rebellen en Congo, maandag gezegd. 

Congolese regeringsfunctionarissen willen meer tijd om de tekst van het akkoord te bestuderen. De verwachting was dat maandag, na een jaar van onderhandelen, het akkoord eindelijk zou worden getekend.

Volgens Opondo is het wachten nu totdat de delegatie van de Congolese regering "bedenkt wat zij wil". De delegatie zou om meer tijd hebben gevraagd, terwijl ze de tekst van het akkoord al drie dagen in handen heeft.

Opondo stelt dat Uganda de kant van de rebellen heeft gekozen. ''Uganda heeft belangen bij de rebellen'', aldus een woordvoerder.

Akkoord

Okello Oryem, de Ugandese onderminister van buitenlandse zaken, zei dat het vredesakkoord niet is getekend, omdat de Congolese regering alleen een 'verklaring' wil ondertekenen dat de rebellie ten einde is. De regering weigert echter een 'akkoord' met de rebellen te ondertekenen.

Deze kwestie laat volgens Oryem duidelijk zien hoe lastig het onderhandelingsproces het afgelopen jaar is geweest.

Amnestie

Sommige mensen die nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen lieten doorschemeren dat de vraag of rebellenstrijders kunnen rekenen op amnestie wel eens de reden kan zijn dat de ondertekening is uitgesteld.

Volgens de Amerikaanse gezant Russ Feingold is in het akkoord geen amnestieregeling opgenomen, ook is er geen sprake van dat rebellenstrijders automatisch worden opgenomen in het leger.

Teleurgesteld

In een gezamenlijke verklaring lieten de internationale gezanten voor de regio weten teleurgesteld te zijn dat het akkoord maandag niet is ondertekend. Ze merkten op dat de beide partijen het over de grote lijnen eens zijn, maar dat er nog geen overeenstemming is over de vorm van de overeenkomst. 

De gezanten riepen de rebellen en de Congolese regering op "de verschillen ten aanzien van het document te overbruggen".

Verslagen

Vorige week werden de rebellen verslagen door het Congolese leger. Hun laatste bolwerk werd door de Congolese strijdkrachten, met hulp van VN-militairen, heroverd, waarna de rebellen de bossen en heuvels rondom de oostelijke stad Bunagana in vluchtten. 

Eerder had de politieke leider van M23, Bertrand Bisimwa, al aangekondigd dat de rebellen de strijd staken. Hij wilde samenwerken met de Congolese regering om een politieke oplossing te vinden voor het geweld in het oosten van Congo.