De organisatie van de Winterspelen in Sotsji gaat streng toezien op het telefoongedrag van journalisten. De redacteuren mogen met standaardtechnologie geen foto's of video's maken. 

Als journalisten dit wel doen, zal de accreditatie worden afgepakt. "Schrijvende journalisten die multimedia gebruiken, begaan een serieuze overtreding die zal leiden tot het afnemen van de accreditatie", zei Vasili Konov, hoofd van de accreditaties, volgens Russiche media op een seminar voor sportjournalisten.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de beelden via social media als Twitter en Instagram verspreid worden. Alleen journalisten met professionele apparatuur krijgen toestemming om foto- en videobeelden te maken. 

Bij de afgelopen Zomerspelen in Londen golden ook al restricties met betrekking tot social media. Die maatregelen waren vooral gericht op bezoekers en werden uitgevoerd door middel van het beperkt beschikbaar stellen van dataverkeer.

Geconfronteerd

De Nederlandse journalisten Arnold van der Bruggen en Rob Hornstra werden eerder dit jaar al geconfronteerd met de strenge regels van de organisatie. Er werd hen een visum ontzegd om Rusland opnieuw te betreden ten bate van een expositie met foto's over de voorbereidingen op de Spelen.

De accreditaties zijn automatisch voorzien van een werkvisum voor Rusland. Bij het innemen van accreditaties betekent het dan ook dat de journalist in kwestie in theorie meteen het land moet verlaten.

Dergelijke restricties zijn nog niet opgelegd aan atleten, maar de nationale olympische comité's (waaronder NOC*NSF) geven hun atleten die tijdens de Spelen officieel in dienst zijn van de comité's, wel duidelijke richtlijnen mee. 

Zo heeft NOC*NSF de afgelopen weken door het hele land bijeenkomsten georganiseerd voor atleten, genaamd Sochi Express, waarin ze bijgepraat werden over de impact van social media.