De in de Verenigde Staten gedetineerde Dino Bouterse heeft drie maanden extra de tijd gekregen om zijn verdediging voor te bereiden.

Rechter Shira A. Scheindlin in New York heeft die ruimte gegeven op verzoek van zijn advocaten, zo meldt de Surinaamse nieuwssite DWTOnline maandag. Het proces begint naar verwachting op 7 februari 2014. 

Eigenlijk zou de zaak van Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, afgelopen vrijdag verdergaan, maar de advocaten vroegen meteen om uitstel. Ze vonden dat de voorbereidingstijd van twee weken te kort was. Pas op 22 oktober ontvingen ze al het materiaal van de Amerikaanse aanklager.

Vrijdag bleek dat de aanklager Bouterse jr. ook verdenkt van samenwerking met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Dit komt boven op de eerdere beschuldigingen van wapenbezit en drugshandel.

Informatie

Volgens DWTOnline ontvingen de advocaten op 22 oktober een grote hoeveelheid informatie. Het gaat onder meer om audio- en video-opnames, elektronische correspondentie en vertalingen.

Het materiaal bevat beelden van de gesprekken die Bouterse voerde met geheime agenten die zich als medewerkers van Hezbollah hebben voorgedaan.

Volgens de Amerikaanse aanklager heeft Bouterse op verschillende manieren zijn hulp aangeboden aan deze vermeende terroristen. Zijn advocaten hebben deze beschuldiging vrijdag met klem tegengesproken.

Onzin

Irwin Kanhai, de Surinaamse advocaat die president Bouterse verdedigt in het 8 decemberproces, heeft gezegd dat het 'klinkklare’ onzin is dat Hezbollah in Suriname actief zou zijn. Hij vindt het ook vreemd dat de Amerikaanse justitie Bouterse jr. heeft gelinkt met Hezbollah.

''Suriname heeft een heel goede band met Israël. De inlichtingendienst van Israël, de Mossad, zou echt wel weten wanneer hier een basis van Hezbollah zou worden opgezet", aldus Kanhai tegenover de Surinaamse site Starnieuws. Kanhai ondersteunt het Amerikaanse advocatenteam dat uit vier personen bestaat.