De hulpverlening aan de inwoners van de door een zware tyfoon getroffen gebieden op de Filipijnen begint langzaam op gang te komen.

Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. In totaal zijn 23.000 huizen met de grond gelijk gemaakt en grote delen van de Filipijnse kust zijn verworden tot grote bergen rommel.

"In sommige gevallen is de vernietiging totaal", zei kabinetssecretaris Rene Almendras. 

Het officiële dodental is opgelopen tot ruim 1.770. Dat hebben de rampenautoriteiten in het Zuidoost-Aziatische land bekendgemaakt, meldden Filipijnse media maandag.

Alleen al in de regio Eastern Visayas zijn inmiddels 1.660 doden geteld. De verwoeste kuststad Tacloban ligt in dat gebied.

Volgens de officiële telling zijn bijna 2.500 mensen gewond geraakt. De autoriteiten vrezen dat het dodental zal oplopen tot boven de 10.000.

Noodtoestand

De Filipijnse president Benigno Aquino III overweegt de staat van beleg of de noodtoestand uit te roepen. Als de noodtoestand wordt afgekondigd geldt een avondklok, patrouilleren er extra veiligheidstroepen en worden er controleposten opgezet.

Volgens Unicef verloopt de hulpverlening moeizaam. "Het is erg lastig om de door de storm getroffen gebieden te bereiken, omdat de tyfoon grote schade heeft aangericht aan de infrastructuur en de communicatiesystemen", aldus Tomoo Hozumi van Unicef.

Giro 555

In Nederland hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zoals verwacht giro 555 geopend voor giften voor de slachtoffers. Daar was zondag al over gesproken.

Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en Unicef, gezamenlijk geld in via giro 555 ofwel het nieuwe ibannummer: NL08INGB0000000555.

Directe reden voor de SHO om giro 555 open te stellen is het hoge aantal slachtoffers en de enorme schade die de tyfoon aanrichtte. Het geld dat wordt opgehaald, wordt ingezet voor noodopvang en wederopbouw, zo is maandagochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

Hulp

Diverse landen hebben inmiddels hulp toegezegd. De Amerikaanse ambassadeur in Manilla Brian Goldbeck heeft direct 100.000 dollar (een krappe 75.000 euro) vrijgemaakt voor noodhulp.

Het Amerikaanse leger heeft water, generatoren en een peloton mariniers naar het oosten van de Filipijnen gestuurd om hulp te verlenen. Twee transportvliegtuigen van de VS hebben noodvoorraden naar de zwaargetroffen stad Tacloban gebracht.

De Australische regering heeft ruim 7 miljoen euro toegezegd en het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Medewerkers zijn naar de provincies Leyte en Samar gestuurd om de schade op te nemen.

Biscuits

Bovendien wordt er veertig ton biscuits naar de Filipijnen gestuurd. Taiwan, dat ook te maken kreeg met noodweer als gevolg van Haiyan, maakte 150.000 euro vrij en Japan heeft een team hulpverleners gestuurd.

Artsen zonder Grenzen stuurt de komende dagen 200 ton hulpgoederen naar het gebied op de Filipijnen dat door de orkaan Haiyan is getroffen.

Het gaat om medisch en logistiek materiaal, zoals tenten en hygiënespullen, en materiaal om gewonden te verzorgen, hulpposten op te zetten en mensen te vaccineren tegen tetanus. Een van de vrachtvliegtuigen vertrekt vrijdag vanuit Nederland.

Een eerste team van Artsen zonder Grenzen is op het eiland Cebu om de noden in kaart te brengen. Een aanvullend team van 30 medewerkers is onderweg naar het rampgebied.

Nederlanders

De Nederlandse ambassade in Manilla had maandagochtend nog altijd geen meldingen over Nederlandse gewonden of slachtoffers. Wel hebben sommige landgenoten last van stormschade of communicatieproblemen.

De vertegenwoordiging in de Filipijnse hoofdstad biedt op voorhand consulaire hulp aan en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft advies en hulp paraat voor Nederlanders die in contact willen komen met familie en vrienden in het getroffen land.

Zondagavond hadden zich nog geen twintig verontruste mensen bij het departement gemeld.

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft maandag ''alle niet essentiële reizen naar de getroffen gebieden'' afgeraden.

Door de monstertyfoon Haiyan zijn zeker 900 doden gevallen, maar dat aantal loopt waarschijnlijk fors op. Alleen al op één eiland worden zeker 10.000 mensen vermist.

Nederland raadt af naar de provincies Leyte, Oost-Samar, Negros Occidental, Masbate en Iloilo te gaan. Ook het noordelijke deel van Cebu is erg zwaar beschadigd. De gebieden liggen in het midden van de Filipijnen.

Nieuwe storm

In het uiterste zuiden van de Filipijnen hebben de autoriteiten maandag scholen gesloten en evacuaties gelast naar aanleiding van een nieuwe naderende storm.

In drie zuidoostelijke provincies zijn rampenteams in paraatheid gebracht. Het is vooralsnog enkel uit voorzorg, aldus de autoriteiten in de provinciehoofdstad Davao City, bijna 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

Een tropische depressie die Zoraida wordt genoemd, stevent met windsnelheden van 55 kilometer per uur af op het eiland Mindanao waar Davao City ligt.

Vietnam

Bij aankomst in Vietnam werd gesproken van een tropische storm. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd in het noorden van het land.

Volgens staatsmedia zijn inmiddels vijf mensen in Vietnam overleden als gevolg van de storm.

Achtergrond: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen