De dertig activisten van Greenpeace die in Rusland vastzitten, worden maandag naar Sint-Petersburg gebracht. 

Dat melden zowel bronnen bij de Russische justitie als bij de milieubeweging Greenpeace.

"Het transport van de Arctic 30 van Moermansk naar Sint-Petersburg is vandaag begonnen om 5 uur lokale tijd'', aldus de organisatie op Twitter.

De overplaatsing van de gevangenen is een logisch gevolg van het feit dat het onderzoek tegen hen in Sint-Petersburg loopt. Ze zaten sinds september vast na een protest bij een boorplatform voor de Russische noordkust.

Hun schip, de Arctic Sunrise, vaart onder Nederlandse vlag en werd door de kustwacht geënterd en naar de omgeving van Moermansk gesleept. In Moermansk werd de bemanning opgesloten. Onder de arrestanten zijn twee Nederlanders.

Daglicht

Sint-Petersburg ligt 1000 kilometer zuidelijker dan Moermansk en het is er naar Russische maatstaven niet zo koud. De stad kent in de wintermaanden ook daglicht in tegenstelling tot Moermansk.

De actie van de Russische kustwacht en de arrestatie van de opvarenden leidde tot kritiek van Nederland. Dat probeert nu via het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg af te dwingen dat het schip en de bemanning worden vrijgelaten.

Nederland schrijft in antwoord op aanvullende vragen van het Zeerechttribunaal dat het niks kon doen tegen de protest actie. Tussen het protest en het Russische ingrijpen zat maar een dag. Dat maakte het ''onmogelijk voor de regering van het Koninkrijk der Nederlanden om gepaste maatregelen te nemen''.

Onderzoek

De Inspectie Leefomgeving en Transport concludeerde na onderzoek dat de activisten met rubberbootjes in een verboden zone rond het boorplatform zijn geweest. Daarbij zouden ze de veiligheid van schepen en het platform niet in gevaar hebben gebracht.

Nederland zegt dat het ''bereid is op te treden'' als Greenpeace de regels heeft overtreden, maar dat het daar niet de tijd voor had. Verder schrijft het dat Greenpeace gebruikmaakte van ''de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van vreedzaam protest''.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland