Dino Bouterse zou geprobeerd hebben de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen. 

De Amerikaanse justitie heeft de aanklacht wegens drugsmokkel en verboden wapenbezit tegen de zoon van de Surinaamse president daarmee verzwaard. Dat heeft aanklager vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de Amerikanen gebruikte Bouterse zijn positie als hoofd van de Surinaamse antiterreureenheid om ''personen te assisteren van wie hij dacht dat het Hezbollah-leden waren''.

Bouterse zou in ruil voor miljoenen dollars ''grote aantallen vermeende Hezbollah-leden'' toegang hebben willen geven tot Suriname. Ze zouden Suriname kunnen gebruiken als een ''permanente basis om onder meer Amerikaanse doelen aan te vallen''.

Vals paspoort

De presidentszoon heeft daarvoor een vals Surinaams paspoort verstrekt om clandestiene reizen mogelijk te maken, waaronder reizen naar de VS. Ook zou hij hebben nagedacht over welke zware wapens hij zou kunnen leveren aan Hezbollah. En hij gaf volgens de Amerikanen aanwijzingen over hoe Hezbollah-mensen, met behulp van een Surinaamse dekmantel, de VS zouden kunnen binnenkomen.

Bouterse werd in augustus in Panama gearresteerd. Hij was al aangeklaagd voor betrokkenheid bij het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten en het bezit van een raketwerper.

Vijftien jaar cel

Als de in het Overijsselse Steenwijk geboren Bouterse (41) wordt veroordeeld kan hij vijftien jaar cel krijgen voor hulp aan een buitenlandse terreurorganisatie. Voor drugssmokkel en het bezit van vuurwapens en een raketwerper kan hij volgens de Amerikaanse justitie levenslang krijgen.

In de drugshandel zou Bouterse hebben samengewerkt met Edmund Quincy Muntslag. Die werd in augustus opgepakt in Trinidad en Tobago.