Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zijn reisadvies voor Egypte vrijdag versoepeld. 

Vakantiegangers moeten nog wel ''extra waakzaamheid betrachten'', maar hen wordt niet langer ontraden om naar de Egyptische hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee af te reizen.

Door de wijziging geldt alleen voor het Sinai-schiereiland nog een negatief reisadvies. Daarnaast worden alle niet essentiële-reizen naar bestemmingen in het binnenland en de Middellandse Zeekust van Egypte nog steeds afgeraden door de Nederlandse overheid.

Een woordvoerster van reisorganisatie TUI Nederland laat weten dat er zaterdag voor het eerst sinds de grote onrust in augustus weer een toestel van ArkeFly richting de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam vliegt.

''Dat besluit hadden we eigenlijk vorige week al genomen, maar het toeval wil dat het ministerie nu ook het reisadvies heeft gewijzigd.''

Andere luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten op Egypte al eerder hervat.

Eind september versoepelde het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn reisadvies voor Egypte zelf ook al, maar het advies werd later weer aangescherpt door dreiging van terroristische aanslagen in de Sinai.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte