Rusland beschuldigt Nederland van ''inactiviteit'' omdat het de Greenpeace-actie bij het boorplatform in de poolzee in september niet heeft voorkomen.

Dat had ons land wel moeten doen, aangezien het schip de Arctic Sunrise in Amsterdam geregistreerd stond, vindt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is ''de hele situatie grotendeels veroorzaakt door inactiviteit van de Nederlandse staat, toen duidelijk was dat het schip de Russische economische zone binnentrad om bewust illegale acties uit te voeren''.

Bij de ''provocerende actie'' is de Russische wet ''grof geschonden'', aldus de zegsman vrijdag.

De Arctic Sunrise werd na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar de Russische havenstad Moermansk.

'Niet beladen'

Premier Mark Rutte is het ''niet eens'' met de beschuldiging van Lavrov. Volgens hem heeft ons land al het noodzakelijke gedaan.

Rutte liet ook weten dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) tijdens zijn gesprek zaterdag met Lavrov ''geen uitvoerige onderhandelingen'' zal voeren over de Arctic Sunrise. Minister Timmermans is ''enigszins terughoudend'', omdat de zaak onder de rechter is. De uitspraak is op 22 november en Rutte heeft ''vertrouwen in een goede afloop''.

Timmermans is samen met het koningspaar in Moskou voor de afsluiting van het Rusland-Nederlandjaar. Dat bezoek wordt naast de Greenpeace-zaak overschaduwd door enkele diplomatieke incidenten. Maar volgens de premier is het bezoek ''niet beladen''. Tussen Nederland en Rusland bestaat een ''heel sterke band'', voegde hij eraan toe (video).

Zeerechttribunaal

Nederland heeft Rusland gedaagd voor het Internationaal Zeerechttribunaal om onmiddellijke vrijlating te eisen van het schip en de bemanning. Rusland heeft echter kenbaar gemaakt de autoriteit van het tribunaal niet te erkennen en was afgelopen woensdag dan ook niet aanwezig bij de eerste zitting.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, worden beschuldigd van piraterij, hooliganisme en verzet tegen wetsdienaren. Ze zitten sinds hun arrestatie vast in Moermansk.

Beelden

Vrijdag heeft Greenpeace videobeelden vrijgegeven waarop het enteren van het schip te zien is. De video toont hoe medewerkers van de Russische kustwacht zich uit een helikopter boven het schip laten zakken om de opvarenden te arresteren.

Nadat een eerste kustwachtlid op het schip landt, duurt het bijna een minuut voordat hij versterking van een gewapende collega krijgt.

De actievoerders proberen de entering in eerste instantie nog te voorkomen door hun handen in de lucht te steken. Later worden de actievoerders naar binnen gedirigeerd.

Bekijk de beelden:

Achtergrond: incidenten tijdens Nederland-Ruslandjaar

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland