Voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden heeft zichzelf toegang tot geheime informatie verschaft met logins en wachtwoorden die zijn collega's hem hebben verstrekt.

Dat meldt een bron die betrokken is bij Amerikaanse overheidsonderzoeken naar de gevolgen van lekken in het spionage-apparaat, tegenover Reuters.

Zo'n twintig tot 25 medewerkers van het NSA-kantoor op Hawaii zouden door Snowden zijn verleid hun informatie te delen. Deze collega's zijn inmiddels geïdentificeerd, verhoord en van hun opdracht af gehaald.

Het is niet duidelijk welke regels de medewerkers exact hebben gebroken bij het verlenen van de wachtwoorden. Ook is onduidelijk of de collega's zijn ontslagen, of dat zij een andere taak hebben gekregen.

Snowden vertelde zijn collega's dat hij hun inloggegevens nodig had voor zijn werk als systeembeheerder. Dat was een leugen. Met de inloggegevens kreeg hij toegang tot informatie over Amerikaanse spionagepraktijken, die hij vervolgens openbaar maakte. 

In de Verenigde Staten wordt Snowden gezocht wegens het lekken van staatsgeheimen. Hij heeft asiel gekregen in Rusland waar hij momenteel verblijft.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken