De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken maakt zich op om naar Genève af te reizen als daar vrijdag een akkoord wordt bereikt tussen Iran en zes westerse wereldmachten over het omstreden Iraanse atoomprogramma.

''Minister Kerry zal vrijdag op uitnodiging van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Genève afreizen om daar de meningsverschillen bij de onderhandelingen te verkleinen'', aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de VS, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland) en Duitsland voeren sinds donderdag overleg met de Iraanse regering over het omstreden atoomprogramma.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei tegen CNN dat de onderhandelende partijen vrijdag ''een soort verklaring'' zullen opstellen dat uit drie onderdelen zou bestaan: een gemeenschappelijk doel, een ''eindspel, binnen een jaar'' en maatregelen die over en weer het vertrouwen moeten herstellen.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft gezegd dat de wereldmachten en Iran een zogeheten routekaart vaststellen om een einde te maken aan de discussie over het nucleaire programma van Iran.

''Ik wil geen voorspellingen doen, maar er is een kans dat er overeenstemming wordt bereikt over een gemeenschappelijke aanpak, inclusief een routekaart, om dit probleem eindelijk uit de wereld te helpen'', zei Lavrov.

Netanyahu

Voordat Kerry naar Zwitserland vliegt, heeft hij eerst nog een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een akkoord met Iran een ''historische fout'' zou zijn.

Netanyahu zegt dan ook dat Israël een mogelijk akkoord met Iran "volledig" verwerpt en voelt zich er niet aan verbonden. Het akkoord dat mogelijk tot stand komt, begraaft volgens Netanyahu ''de kans op een vreedzame oplossing'', zo citeerde een hoge Israëlische functionaris de premier.

De woordvoerder van de Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt  vrijdag gezegd dat er ''zeer positieve veranderingen'' in het overleg zijn. Rusland hoopt op ''concrete resultaten'' die beide kanten tevreden zullen stellen.

Franse minister

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, reist naar Genève om deel te nemen aan de onderhandelingen. Dat heeft een diplomatieke bron tegen persbureau Reuters gezegd.

''Er wordt gediscussieerd over een voorlopige tekst en de minister vindt dat een belangrijke stap'', zei de bron. Volgens hem is er vrijdag een ministersbijeenkomst in Genève.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en zijn Britse ambtsgenoot William Hague schuiven eveneens aan bij de onderhandelingen.

Rusland en China hebben eveneens vertegenwoordigers bij de gesprekken, die worden voorgezeten door EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.