De erfgenamen van de Joodse kunsthandelaar Alfred Flechtheim willen laten onderzoeken of onder de geroofde kunstwerken die in een woning in München zijn gevonden ook doeken zijn die Flechtheim bezat.

De kans bestaat dat er schilderijen tussen zitten die de kunsthandelaar onder druk van de nazi's heeft moeten opgeven, zei de advocaat van de erfgenamen dinsdag.

De erfgenamen zijn de in de Verenigde Staten wonende Michael Hulton en zijn stiefmoeder.

Er wordt geen lijst van de gevonden doeken gepubliceerd, laat een woordvoerder van de autoriteiten in München dinsdag weten. In plaats daarvan moeten mensen die vermoeden dat er werken tussen zitten die van hun voorouders zijn geweest, zich zelf melden.

Duitsland krijgt kritiek dat de teruggave van gestolen kunst te gecompliceerd is.

Tweede huis

Dinsdag werd ook bekend dat de vondst van de spectaculaire kunstverzameling nog een vervolg kan krijgen. De eigenaar van het huis in München, de zoon van kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt, blijkt nog een tweede huis te bezitten in Salzburg.

Dat huis is nog niet doorzocht. Duitsland heeft daartoe nog geen verzoek ingediend bij Oostenrijk, zei de officier van justitie in Salzburg. De woning zou door niemand worden bewoond of verzorgd. Het zou al meer dan veertig jaar in het bezit van de familie Gurlitt zijn.

Geroofd

Het Duitse weekblad Focus berichtte zondag over de ontdekking van ruim 1.400 door de nazi's geroofde of in beslag genomen kunstwerken in het voorjaar van 2011. Dat is nu pas bekend geworden.

Het gaat om werken van onder anderen Pablo Picasso, Marc Chagall, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Henri Toulouse-Lautrec en Paul Klee. Ze waren als 'ontaarde kunst' (entartete Kunst) in beslag genomen of van Joodse verzamelaars geroofd. De schilderijen waren destijds opgekocht door Gurlitt.

De woordvoerder verwierp dinsdag de beschuldiging dat de vondst bewust geheim is gehouden. Volgens hem is er geen onterecht uitstel geweest.

Verzorgd

De schilderijen in de woning in München waren goed verzorgd. ''We vonden talrijke schilderijen, die professioneel waren opgeborgen en in zeer goede staat verkeerden.'' Het gaat om 121 ingelijste doeken en 1.285 werken die niet zijn ingelijst.

De zaak vormt een moreel mijnenveld voor de autoriteiten. De nazi's plunderden systematisch musea en privéwoningen in heel Europa. Musea in de hele wereld hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van hun kunst.