De Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdogan is in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens "het leiden van de MLKP", een linkse organisatie die Turkije als terroristisch aanmerkt.

Acht anderen in deze zaak kregen dezelfde straf. Dat melden verschillende Turkse nieuwssites dinsdagochtend.

De journaliste gaat in beroep tegen het vonnis en wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Füsun Erdogan zat al sinds 2006 achter de tralies. Volgens internationale journalistieke organisaties is het bewijs zwak en wordt Füsun alleen om haar journalistieke werk vervolgd. 

Esben Orberg, waarnemer van de Europese Federatie van Journalisten, zei gisteren tegen de onafhankelijke internetkrant Bianet dat de zaken waarvan de journaliste wordt beschuldigd in geen enkel Europees land strafbaar zijn.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken beantwoordde maandag schriftelijk Kamervragen over de zaak van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Omdat Erdogan behalve een Nederlands ook een Turks paspoort heeft, kunnen Nederlandse autoriteiten niet veel meer uitrichten dan de zaak op de voet volgen. Timmermans: ''Nederland mengt zich niet in de Turkse rechtsgang.''

'Dieptriest'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal Erdogan tijdens het hoger beroep samen met de Europese zusterorganisatie EFJ blijven steunen. 

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemt het vonnis "dieptriest". "Dat in een land dat zo dichtbij ons staat en dat onderdeel wil worden van de EU zoiets kan gebeuren."