Het proces tegen de voormalige Egyptische president Mohamed Mursi is uitgesteld tot 8 januari volgend jaar.

Dat meldt de Egyptische staatstelevisie maandag.

Het proces tegen de ex-president en veertien andere beklaagden is uitgesteld om de verdediging te tijd te geven documenten te bekijken, meldt persbureau AP.

Mursi stelt bovendien dat de rechtbank geen jurisdictie heeft om hem te vervolgen en dat de leiders van de coupe vervolgd moeten worden.

Toen Mursi het proces tegen hem onwettig noemde, besloot de rechter de zitting te schorsen. Na ongeveer een uur leek het proces verder te gaan, maar de rechter besloot de zaak te verdagen.

Mursi is na de schorsing van de zaak overgebracht naar een gevangenis in de woestijn, nabij Alexandrië. 

Eerder was er nog sprake van dat Mursi naar de gevangenis in Caïro zou worden gebracht, waar ook zijn veertien medeverdachten vastzitten. De staatstelevisie kwam daar later echter op terug. 

Openbaar

De gekozen president Mursi werd op 3 juli door het leger afgezet, na massale protesten tegen zijn regering. Sindsdien was hij niet in het openbaar verschenen. Hij werd vastgehouden op een geheime locatie en is maandag per helikopter naar de locatie van de rechtszaak gebracht, een politieacademie in het oosten van Caïro.

Hij is aangeklaagd wegens het aanzetten tot moord en geweld. Naast Mursi zijn ook veertien andere leden van de Moslimbroederschap aangeklaagd in verband met de dodelijke rellen die vorig jaar december uitbraken bij het presidentieel paleis. Daarbij kwamen zeker tien mensen om het leven.

Als de verdachten veroordeeld worden kunnen ze de doodstraf krijgen.

Bekijk beelden van Mursi bij de rechtszaal

Onrustig

De Egyptische autoriteiten hebben ongeveer twintigduizend man aan veiligheidstroepen op de been gebracht om ongeregeldheden de kop in te drukken.

In de buurt van de tijdelijke rechtbank bestookten ze aanhangers van Mursi en zijn Moslimbroederschap met traangas. "Islamitisch, islamitisch, Egypte blijft islamitisch", riepen de demonstranten.

Ook elders in de stad was het onrustig. Voor het Grondwettelijk Hof kwamen enkele honderden aanhangers van Mursi bijeen. Toen ook tegenstanders van de afgezette president zich meldden, kwam het tot vechtpartijen.

Leuzen

Het proces begon maandagochtend in Caïro rond 10.00 uur Nederlandse tijd, maar werd meerdere keren stilgelegd. Onder meer omdat Mursi en zijn medeverdachten leuzen scandeerden in de rechtszaal.

Mursi toonde zich opstandig nadat de rechter hem had aangesproken als 'de aangeklaagde'. "Ik ben doctor Mohammed Mursi, de president van de republiek", zei de ex-president. "Ik ben de legitieme president van Egypte. Ik weiger te worden berecht door deze rechtbank."

Het proces liep eerder in de ochtend al twee uur vertraging op. Mursi weigerde het gevangenisuniform aan te trekken waarin verdachten normaal gesproken in de rechtbank verschijnen. Het is een manier voor de ex-president om te benadrukken dat hij de legitimiteit van de rechtszaak niet erkent.

Het gebouw van de politieacademie vormt overigens ook het toneel voor de zaak tegen Mursi's voorganger Hosni Mubarak. Hij werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld, maar een hogere rechter oordeelde dat het proces over moest en dat de oud-president in de tussentijd onder huisarrest staat. Het hoger beroep tegen de verzwakte Mubarak loopt nog.

Profiel Mohamed Mursi l Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011Dossier Egypte