Zeventig mensenrechtenrechtenorganisaties uit de hele wereld hebben zondag hun grote ongerustheid uitgesproken over de reactie van de Britse regering op onthullingen over spionage. 

Ze hebben een open brief geschreven aan de Britse premier David Cameron.

Volgens de mensenrechtenorganisaties zijn fundamentele rechten en vrijheden in het geding. Ze zijn met name bezorgd over de druk die de Britse regering uitoefent op media die schrijven over het spionageschandaal.

De Britse autoriteiten hebben eerder de krant The Guardian gedwongen harde schijven met informatie over spionagepraktijken te vernietigen. Ook werd de partner van journalist Glenn Greenwald aangehouden en urenlang verhoord op verdenking van terrorisme.

''De regering veroordeelt onderzoeksjournalistiek in plaats van die toe te juichten'', aldus de briefschrijvers. Volgens hen speelt onderzoeksjournalistiek een cruciale rol in een gezonde democratische samenleving.

Ingrijpen

Volgens de organisaties schenden de maatregelen de vrijheid van meningsuiting die door Brits, Europees en internationaal recht wordt beschermd. Ze stellen dat onder het mom van staatsveiligheid nooit onthullingen mogen worden voorkomen, hoe beschamend die ook zijn voor de Britse of een andere regering.

Onder de protesterende organisaties zijn onder meer Verslaggevers zonder Grenzen (Reporters Without Borders), Privacy International en het Nederlandse Bits of Freedom, dat opkomt voor het recht op privacy voor internetgebruikers.

Vorige week nog dreigde Cameron met ingrijpen tegen kranten als die hun ''verantwoordelijkheid'' niet nemen en doorgaan met de publicaties over afluisterpraktijken.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken