De Duitse autoriteiten blijken bij een 80-jarige inwoner van de Zuid-Duitse stad München een enorme verzameling geroofde schilderijen van beroemde kunstenaars te hebben ontdekt. 

Het zou gaan om kunst die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag werd genomen als ontaarde kunst (entartete kunst) of geroofd bij Joodse verzamelaars.

De ongeveer 1.500 werken werden tot nu toe als verloren beschouwd.

De vondst werd al in het voorjaar van 2011 gedaan, maar het Duitse blad Focus berichtte er zondag pas over.

De schilderijen van onder andere Pablo Picasso, Marc Chagall en Paul Klee zouden bij elkaar een miljard euro waard zijn.

Een deskundige is sinds de vondst bezig in kaart te brengen waar de kunst vandaan komt.

Kunsthandelaar

De schilderijen zijn destijds opgekocht door de Duitse kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Zijn zoon Cornelius heeft de kunstwerken uiteindelijk al die jaren in zijn woning in München gehad. Hij heeft enkele werken verkocht.

De Duitse douane kwam de kunstverzameling op het spoor door een routinecontrole in een internationale trein. Gurlitt viel tijdens de reis van Zwitserland naar München op. De douane dook dieper in zijn leven en ontdekte bij een huiszoeking de kunst.

De actie werd in het diepste geheim gedaan. Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat zeker driehonderd werken door de nazi's als "ontaard" in beslag zijn genomen. Van minstens tweehonderd werken zijn er officiële opsporingsverzoeken.