Britse geheime dienst GCHQ zou Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben geholpen een methode voor spionage via internet op te zetten. Ook op juridisch vlak zou de AIVD Britse hulp hebben gekregen.

Dat meldt Britse krant The Guardian op basis van gelekte stukken van klokkenluider Edward Snowden.

GCHQ zou de afgelopen jaren met andere Europese geheime diensten zoals die van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden maar ook Nederland hebben samengewerkt.

De Britten zouden in al die samenwerkingsverbanden een adviserende rol hebben gespeeld. In alle gevallen zou het gaan om het massaal aftappen van glasvezelkabels. Ook geheime afspraken tussen geheime diensten en internetaanbieders zou tot de methode behoren.

Gemotiveerd

In de gelekte stukken omschrijven de Britten de AIVD en MIVD als "klein naar Britse maatstaven, maar technisch competent en erg gemotiveerd".

Naast technisch advies zou de GCHQ de Nederlandse geheime diensten ook juridische raad hebben gegeven. "De Nederlanders hebben wat juridische problemen waar ze vanaf moeten voordat ze kunnen opereren zoals GCHQ dat doet", meldt een gelekt document. "Wij adviseren de Nederlandse juristen over hoe wij dergelijke hordes namen."

Brug

De Guardian meldt ook de GCHQ als de leidende Europese geheime dienst op internetgebied te zien, gebaseerd op alle stukken die Snowden tot nu toe lekte.

Dat zou zowel te maken hebben met de Britse juridische kennis op dat vlak, als ook de goede relatie tussen NSA en GCHQ. De Britten fungeren op die manier volgens de Guardian als een brug tussen de Amerikaanse en Europese geheime diensten.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken