In Frankrijk is een rel ontstaan over het uiterlijk van vier Fransen die jarenlang als gijzelaar door strijdgroepen in de Sahara zijn vastgehouden. 

De nationalistische politica Marine Le Pen zei zich volgens de BBC ''ongemakkelijk'' te voelen bij de kleding en baarden van de mannen, die volgens haar een ''symbool zijn van hun gevangenschap''.

De voormalige gijzelaars kregen deze week een heldenontvangst bij hun terugkeer uit het Afrikaanse Niger. Een van de mannen zou daarbij een Malinese sjaal over zijn gezicht hebben gedragen. ''Ik vond hun kleding opvallend'', zei Le Pen tegen radiostation Europe 1.

De politica riep de mannen op hun kleding- en baardkeuze uit te leggen. ''Het wekt een vreemde indruk'', vond ze. Andere politici hadden geen goed woord over voor de opmerkingen. ''37 maanden vastgehouden in de woestijn en Le Pen zegt dat de gijzelaars gladgeschoren en in maatpakken hadden moeten terugkomen'', sneerde UMP-senator Roger Karoutchi.

Ook de moeder van een van de vrijgelaten mannen bemoeide zich met de discussie. Ze zei tegen een Franse televisiezender dat de kledingkeuze bedoeld was om solidariteit te tonen met andere gijzelaars, die nog vastzitten. Le Pen erkende later dat haar opmerkingen ''onhandig'' waren, maar zei niet van mening te zijn veranderd.