De Amerikaanse Senaat steggelt over het hervormen van de afluisterprogramma's van de overheid. 

De inlichtingencommissie van de Senaat keurde donderdag nieuwe conceptwetgeving goed die het toezicht moet verscherpen op de Amerikaanse inlichtingendiensten. Critici vinden dat de plannen nog niet ver genoeg gaan.

In de Verenigde Staten wordt verdeeld gereageerd op het voorstel. Zo wordt het omstreden verzamelen van informatie over telefoontjes van Amerikanen niet verboden, al moet inlichtingendienst NSA daar wel meer openheid over geven.

Sommige invloedrijke senatoren willen juist helemaal af van het massale verzamelen van belgegevens van Amerikanen.

Stemmen

De nieuwe conceptregels voor de inlichtingendiensten zijn overigens nog niet ingevoerd. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nog stemmen over de nieuwe wetgeving. Daarna moet ook president Barack Obama zijn handtekening nog zetten.

Grote internetbedrijven schaarden zich donderdag in een brief achter de meer hervormingsgezinde politici. Volgens Facebook, Google, Apple en andere bedrijven moet de wijze waarop inlichtingendiensten informatie vergaren dringend op de schop. Ze roepen onder meer op tot betere regelingen voor privacybescherming en meer toezicht.

De bedrijven willen bovendien toestemming om meer openheid te geven over de informatie die ze moeten afstaan. Ze vrezen dat ''ten onrechte'' de indruk dreigt te ontstaan dat diensten als de NSA onbeperkt toegang krijgen tot gegevens.

Te ver

Volgens de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) gingen de VS soms ''te ver'' bij het bespieden van landen en buitenlandse overheden. Kerry zei dit donderdag via een videoverbinding op een conferentie in Londen, berichtte de Financial Times vrijdag.

''In sommige gevallen, dat erken ik, net als de president, gingen sommige acties te ver. We gaan zorgen dat het in de toekomst niet opnieuw voorkomt'', zei Kerry. Het vergaren van inlichtingen gebeurde volgens de minister soms ''op de automatische piloot''. Hij stelde dat de Amerikaanse regering de wijze laat doorlichten waarop inlichtingendiensten te werk gaan.

Onthullingen over de vermeende afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA hebben de relatie tussen de VS en sommige bondgenoten op scherp gezet. Zo reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel woedend toen bleek dat de Amerikanen mogelijk haar mobiele telefoon afluisterden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken